Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (24)


Καιρός των χρυσανθέμων φίλες και φίλοι μου ερασιτέχνες κηπουροί.
Τριαντάφυλλα του Δεκέμβρη
Το ξέρετε όλοι καλά. Μπορεί οι τριανταφυλλιές να επιμένουν να ανθίζουν ακόμη, την πρωταγωνιστικό ρόλο στον κήπο αυτόν τον καιρό έχουν όμως τα χρυσάνθεμα. Με τη ποικιλία των χρωμάτων και του μεγέθους των λουλουδιών τους, ομορφαίνουν πολύ αυτή την εποχή τα παρτέρια του κήπου. Αποφάσισα λοιπόν σήμερα να πούμε λίγα πράγματα για την καλλιέργεια των χρυσανθέμων.
Παρτέρι με χρυσάνθεμα
Στον δικό μου κήπο έχω, όπως βλέπετε, ποικιλίες με μικρά άνθη για να ενσωματώνονται  αυτά ωραία ανάμεσα στα υπόλοιπα φυτά των παρτεριών που δεν είναι και πολύ φαρδιά. Μου αρέσει η φυσική εμφάνιση του κήπου και όχι ο εντυπωσιασμός με μεγάλα λουλούδια και έντονα χρώματα. Να μοιάζουν δηλαδή τα φυτά να έχουν φυτρώσει μόνα τους εκεί που τα βλέπω, άσχετα με το αν έχω βάλει και εγώ το χεράκι μου για αυτή την παρουσία τους εκεί...
Χρυσάνθεμα
Θέλουν ήλιο τα χρυσάνθεμα για να προκόψουν. Και πρέπει να κόβουμε τα μαραμένα λουλούδια  προκειμένου να παρατείνουμε την ανθοφορία τους.
Όταν τελικά αυτή τελειώσει, κόβουμε όλους τους βλαστούς μέχρι το έδαφος και περιμένουμε υπομονετικά να ξαναδούμε στο ίδιο μέρος τα μικρά καινούργια φυλλαράκια να προβάλλουν την άνοιξη. Τότε, είναι κατάλληλος καιρός να αραιώσουμε τα φυτά μας.
Χρυσάνθεμα (ποικιλία νάνα)
Χρυσάνθεμα
Βγάζουμε με προσοχή όλο το ρίζωμα, το χωρίζουμε μαλακά σε όσα μέρη επιθυμούμε, προσέχοντας  να μην τις καταστρέψουμε αυτές τις ρίζες και φυτεύουμε τα καινούργια μας φυτά όπου επιθυμούμε, αφού πρώτα προσθέσουμε στο λάκκο του φυτέματος λίγη καλά χωνεμένη κοπριά. Ποτίζουμε σταθερά όλο το καλοκαίρι και περιμένουμε με υπομονή να φθινοπωριάσει και πάλι για να απολαύσουμε την ανθοφορία τους  στις καινούργιες τους θέσεις. Εύκολο έτσι;
Άλλη μία φροντίδα χρειάζονται όμως τα χρυσάνθεμα. Επειδή οι βλαστοί τους είναι λεπτοί και τα λουλούδια έχουν αρκετό βάρος, ιδίως αν πιάσει και κάποια φθινοπωρινή βροχή, πρέπει με κάποιο τρόπο να υποστηρίξουμε αυτούς τους βλαστούς, για να μη δούμε τα πανέμορφα και μοσχοβολιστά αυτά λουλούδια να φιλούν το έδαφος…. Στηρίζουμε λοιπόν τα χρυσάνθεμα είτε με καλάμια που μπήγουμε στο έδαφος κυκλικά γύρω από το φυτό και στη συνέχεια τα δένουμε μεταξύ τους με σπάγκο ώστε να φτιάξουμε έτσι ένα μικρό φράχτη που θα περικλείει και θα στηρίζει το φυτό μας, είτε δένουμε τους βλαστούς απ’ ευθείας στον κορμό ή τα κλαδιά κάποιου άλλου ανθεκτικού γειτονικού θάμνου.Καλό είναι στις αρχές του φθινοπώρου, να τους προσθέσουμε κοντά στις ρίζες τους λίγο λίπασμα, ώστε να έχουν αρκετή δύναμη όταν θα φτάσει η ώρα της ανθοφορίας τους για να μας ανταμείψουν με πολλά και μεγάλα λουλούδια.
Αυτό το άρθρο το είχα γράψει φίλες και φίλοι μου την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα όμως μετά από ένα γερό χαλάζι που εχθές έπεσε στη πόλη μας, δεν έμεινε κανένα χρυσάνθεμο όρθιο δυστυχώς στον κήπο. Τι να κάνουμε; ευτυχώς που πρόλαβα και τράβηξα μερικές φωτογραφίες για να τα θυμάμαι μέχρι του χρόνου που θα τα ξαναδώ ανθισμένα... 
Με αγάπη   

2 σχόλια:

Nina είπε...

Ο κήπος σας τα χρώματα του ο τρόπος που ειναι βαλμένα ταιριάζουν πολυ με αυτο που βγάζετε στο πρόσωπο σας!!!!πω πω σας θαυμάζω!!!!

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ πολύ

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.