Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (22)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Θυμόσαστε το ανοιξιάτικο παρτέρι μου με τους καπουτσίνους που το είχαν κατακλείσει και τις άγριες γλαδιόλες; Δείτε τώρα την τωρινή φθινοπωριάτικη έκδοσή του. Ταλαιπωρημένοι οι θάμνοι από την καλοκαιρινή ζέστη και χωρίς λουλούδια. Ωστόσο  το έντονο μωβ χρώμα από το πολύ εύκολο στη συντήρησή του φυτό, κομμάτια του οποίου βύθισα στο χώμα όταν οι καπουτσίνοι άρχισαν να ξεραίνονται, κάνει στο μάτι το παρτέρι να παραμένει ενδιαφέρον. Το πολύ γνωστό αυτό μωβ φυτό που δεν γνωρίζω το όνομά του, μοιάζει με το γνωστό πράσινο κεράκι. Όπως εκαι κείνο, μεγαλώνει ακόμη και μέσα στο σκέτο νερό και πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με κομμάτια που τα βυθίζει κανείς στο νερό ή στο χώμα. Αυτή την εποχή ανθίζει με μικρά ροζ ανθάκια και είναι πολύ όμορφο και σε κρεμαστές γλάστρες. Είναι ευτυχισμένο εξ ίσου στον ήλιο ή στην σκιά και χαρίζει χρώμα στους κήπους όλο το καλοκαίρι, μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
Στον κήπο μου το έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές μεριές για να δώσω χρώμα εκεί που τα ανοιξιάτικα λουλούδια δεν ανθίζουν πια, όπως κοντά στην ορτανσία μου που στολισμένη με τα ξερά λουλουδια της περιμένει υπομονετικά το κρύο για να ρίξει τα φύλλα της. Δεν τα κόβουμε αυτά τα λουλούδια -θυμηθείτε το!- πριν από την άνοιξη, γιατί προστατεύουν από την παγωνιά τα "μάτια" του φυτού που βρίσκονται από κάτω τους.
Στην πιο κάτω φωτογραφία βλέπετε τα ίδια μωβ φυλλαράκια να κάνουν πολύ ωραία αντίθεση με το γκρι χρώμα ενός ανάλαφρου ελίχρυσουμ πετιολάρε  (elichrysum petiolare) με το οποίο έχω στολίσει μία μεγάλη μακρόστενη γλάστρα στην αυλή.
Το μωβ μικρό φυτό συνδυάζεται πολύ όμορφα και με διάφορα κακτοειδή φτιάχνοντας ενδιαφέροντα σημεία στον κήπο το καλοκαίρι που η πολλή ζέστη δεν αφήνει πολλά λουλούδια να ανθίζουν και να χαρίζουν ποικιλία χρωμάτων στον κήπο.
Γι αυτή την ποικιλία χρωμάτων νομίζω όμως πως πρέπει να σας μιλήσω για λίγο. Πολλές φορές παρασυρόμαστε από την ανάγκη μας για χρώμα στις γλάστρες ή τον κήπο μας και βάζουμε πολλά χρώματα σε μικρές ποσότητες κοντά το ένα στο άλλο. Τριανταφυλλιές, π.χ. όλων των χρωμάτων την μία κοντά στην άλλη σε ένα παρτέρι, βολβούς διαφόρων χρωμάτων σε μία γλάστρα ή σε μία γωνιά του κήπου κ.λ.π.
Το αποτέλεσμα δεν είναι όμως αυτό που επιθυμούμε, αγαπητές και αγαπητοί ερασιτέχνες κηπουροί. Τα χρώματα για να δώσουν στον μάτι το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να μπαίνουν κατά ομάδες. Μικρές ή μεγαλύτερες, πάντα όμως κατά ομάδες και ποτέ μεμονωμένα, γιατί τότε δίνεται στο μάτι η εντύπωση ενός μωσαϊκού που ζαλίζει και δεν ευχαριστεί το μάτι.
Αν φυτέψετε δηλαδή τώρα που είναι η εποχή τους βολβούς, φροντίστε να βάλετε τουλάχιστον 3-4 ίδιου χρώματος και είδους βολβούς τον ένα κοντά στον άλλο και πιο δίπλα κάποια άλλη ποσότητα ενός άλλου χρώματος ή άλλου είδους. Όχι από έναν βολβό για κάθε χρώμα.
Με τον τρόπο αυτό θα έχετε πολύ όμορφες γλάστρες ή παρτέρια.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.