Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (9)

 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μανιτάρια πλευρώτους
Ένα πολύ υγιεινό ριζότο έφτιαξα σήμερα για μεσημεριανό. Το βρήκα πολύ νόστιμο και αποφάσισα να σας δώσω τη συνταγή. Το έφτιαξα με μανιτάρια πλευρώτους, μια που δεν τρώω κρέας και τα μανιτάρια είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Περιέχουν επίσης  φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά) καθώς επίσης σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα μανιτάρια είναι τροφή πολύ σημαντική για τους χορτοφάγους αλλά και για όλους, μια που δεν έχουν ούτε πολλές θερμίδες ούτε λίπη όπως τα κρέατα.
Την διατροφική αξία της σημερινής συνταγής την κάνει ακόμη μεγαλύτερη η περιεκτικότητα αναποφλοίωτου ρυζιού (τρία είδη), για το οποίο έχουμε μιλήσει παλαιότερα στη στήλη «Υγιεινή διατροφή» και το πολύ υγειεινό ελαιόλαδο στη θέση του συνηθισμένου βούτυρου που περιέχουν συνήθως οι συνταγές για ριζότο. Το γεγονός επίσης πως δεν χρειάζεται να στέκεται κανείς όρθιος για να ανακατεύει το ρύζι συνεχώς, κάνει την συνταγή αυτή πολύ πιο εύκολη στην εκτέλεσή της.
ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
  
Ριζότο με αναποφλοίωτο ρύζι και μανιτάρια
Ριζότο με αναποφλοίωτο ρύζι και μανιτάρια
½ φλ. ρύζι μπασμάτι αναποφλοίωτο
¼ φλ. ρύζι κόκκινο
¼ φλ. ρύζι μαύρο
1 κύβος λαχανικών (βιολογικός)
2,5 φλ. νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
4-5 μεγάλα φύλλα μανιτάρια πλευρώτους (ή όποια άλλα προτιμάτε. Αν βάλετε διάφορα είδη ανάμικτα, γίνεται ακόμη νοστιμότερο )
2 σκ. σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
6 κ.σ. λάδι
1 ποτηράκι κρασί
Πιπέρι χοντροκομμένο
Μαϊντανός
Αλάτι δεν χρειάζεται
Μουσκεύουμε το ρύζι από το βράδυ σε νερό. Το πρωί το ξεπλένουμε  και το βάζουμε σε κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει τον κύβο και το νερό να πάρουν βράση. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα και να πιεί το νερό του.
Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό αν το δείτε να στεγνώνει πολύ ή το θέλετε πιο μαλακό.
Όσο γίνεται το ρύζι, σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και μαραίνουμε το κρεμμύδι για λίγη ώρα σε χαμηλή  φωτιά για να γλυκάνει. Στη συνέχεια, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια κομμένα σε λουρίδες ή κομάτια και το σκόρδο. Τα γυρίζουμε για λίγο όλα μαζί στο λάδι να ψηθούν τα μανιτάρια (όχι πολύ) και τα σβήνουμε με το κρασί. Μόλις αυτό εξατμισθεί, προσθέτουμε μέσα το ρύζι που έχει ήδη βράσει στο διάστημα αυτό, ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενωθούν και προσθέτουμε πιπέρι χοντροκομμένο.
Σερβίρουμε το ριζότο γαρνιρισμένο με μαϊντανό.
Αν μάλιστα  φάμε αυτό το φαγητό συνοδεύοντάς το με λίγο γιαούρτι, η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του γίνεται ίση σχεδόν με αυτήν του κρέατος.
Καλή σας όρεξη

* Αν προσθέσετε στα μανιτάρια σας όταν τα τσιγαρίζετε 1 κ.σ.  (κοφτή) πάπρικα καπνιστή και αντικαταστήσετε το κρασί με 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό θα έχετε μία εντελώς καινούργια, σε γεύση, συνταγή και πολύ νόστιμη επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.