Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία-(12)


Φανταστικό ταξίδι μέσα στο σώμα μας (1)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τι θα λέγατε αν σήμερα σας πρότεινα να ξαναγίνετε όλοι και όλες παιδιά και να παίξετε το παιχνίδι «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων»;
Αφορμή μου έδωσε το σχόλιο ενός φίλου της ιστοσελίδας που μου ζήτησε να μιλήσω για την ενεργειακή μας φύση. Σκέφτηκα λοιπόν να σας ζητήσω να μισοκλείσετε για λίγο τώρα τα μάτια, να φανταστείτε πως είσαστε η μικρή Αλίκη και να ξεκινήσετε ένα ταξίδι στο εσωτερικό του κορμιού σας... Πρόκειται για ένα "μαγικό !..." ταξίδι όπως σας έχω ξαναπεί, που αξίζει να το ζήσετε.
Βρίσκεστε επάνω στο στήθος σας λοιπόν, στο μέρος της καρδιάς , ανοίγετε μία μικρή πόρτα, μπαίνετε μέσα στο στήθος σας και αντί να βρείτε μπροστά σας όπως η μικρή Αλίκη ένα μεγάλο φλιτζάνι για να μπείτε μέσα του, βρίσκεστε μπροστά σε μια περίεργη μεγάλη μαλακή κόκκινη μπάλα που σφύζει… την καρδιά σας….
Πλησιάζετε με περιέργεια κοντά της  και βλέπετε πως αυτό το παιχνίδι μοιάζει με ένα μεγάλο  σφαιρικό παζλ…
Πλησιάζετε ακόμη περισσότερο και βλέπετε από κοντά ένα κομματάκι αυτού του παζλ που τώρα φαντάζει πελώριο μπροστά στα μάτια σας… Είναι ένα κύτταρό σας….
Με περιέργεια βλέπετε  πορτούλες επάνω του να ανοιγοκλείνουν και κάτι περίεργα ανθρωπάκια που μοιάζουν με ηλεκτρικά λαμπιόνια  με  το γράμμα Κ ζωγραφισμένο επάνω τους να βγαίνουν από μέσα, ενώ άλλα ανθρωπάκια με το γράμμα Ν επάνω τους,  να μπαίνουν μέσα… Είναι τα ιόντα Καλίου και Νατρίου, φορτισμένα σωματίδια που μπαινοβγαίνουν έτσι μέσα στο κύτταρό σας, αλλάζοντας την ηλεκτρική του κατάσταση.   
Παρακολουθείτε για λίγο αυτό το πήγαιν-έλα και μετά, με την εξυπνάδα και τις μαγικές ικανότητες της Αλίκης,  κρύβεστε πίσω από ένα τέτοιο λαμπιόνι με το γράμμα Ν και μπαίνετε και εσείς μαζί του μέσα σε αυτό το κύτταρό σας….
Σε μία τεράστια  μαγική πόλη βρίσκεστε τώρα…. Τριγύρω σας  υπάρχουν σπίτια…. εργοστάσια…. δρόμοι τεράστιοι όπου φορτηγά αυτοκίνητα μεταφέρουν εμπορεύματα…  και σιδηροτροχιές με τραίνα που κινούνται επάνω τους με ταχύτητες μεγάλες….
Με έκπληξή σας βλέπετε πως πολλοί από αυτούς τους δρόμους, όπως και σιδηροτροχιές τραίνων σπάνε ξαφνικά και από τα κομματάκια τους που εκσφενδονίζονται τριγύρω, ξαναφτιάχνονται με τρόπο μαγικό, καινούργιοι δρόμοι και σιδηροτροχιές προς άλλες κατευθύνσεις ….
(Αυτός είναι ο κυτταροσκελετός . Το σύστημα μυών, τενόντων και οστών του κυττάρου μας. Οι δομές αυτού του κυτταροσκελετού, χαλάνε και ξαναφτιάχνονται ανάλογα με τις ανάγκες των κυττάρων και βοηθάει τα κύτταρα να κινούνται προς κάθε κατεύθυνση).
Στο βάθος, διακρίνετε μία πελώρια σφαίρα και παίρνετε το δρόμο που σας οδηγεί σε αυτήν, γεμάτοι περιέργεια….
Προχωράτε… προχωράτε… και σαν την μικρή Αλίκη ανοίγετε το στόμα και τα μάτια σας από θαυμασμό, όταν φθάνετε μπροστά σε αυτή την πελώρια σφαίρα…. Είναι γεμάτη μικροσκοπικές πύλες  γύρω-γύρω….Βρίσκεστε μπροστά στον πυρήνα του κυττάρου σας....
Εδώ δεν περνάνε τώρα τα μαγικά σας. Δεν μπορείτε όπως πριν να ανοίξετε μια πόρτα και να μπείτε μέσα…. Μπορείτε όμως να γίνετε ακόμη πιο μικροί …. και να χωρέσετε, σκέφτεστε, να περάσετε μέσα από μία από αυτές τις πύλες….
Αυτό και κάνετε….
Μικραίνετε λοιπόν ακόμη περισσότερο και προσπαθείτε να περάσετε από μία τέτοια πύλη… Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα, όπως νομίζετε...
Ένας φρουρός σας σταματάει  εδώ και σας ζητάει να του δείξετε την ειδική ταυτότητα με την οποία πρέπει να είναι εφοδιασμένος όποιος θέλει να περάσει από μία τέτοια πύλη !…..
Του λέτε πως δεν έχετε τέτοια ταυτότητα και αυτός σας στέλνει να πάτε να βρείτε ένα ταξί ειδικό, που είναι εφοδιασμένο με αυτή την ταυτότητα για να σας περάσει εκείνο από την πύλη…..
Τρέχετε λοιπόν να βρείτε το μαγικό αυτό ταξί….
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.