Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (34)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ανατρεπτικά νέα έχω να σας ανακοινώσω σήμερα.
Σε πρόσφατη Νορβηγική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Ιατρικό περιοδικό Journal of Evaluation in Clinical Practice, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το πολυσυζητημένο θέμα της μείωσης όσο το δυνατόν περισσότερο της τιμής της χοληστερίνης προκειμένου να προληφθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά, θα πρέπει πιθανόν να αναθεωρηθεί.
Η ενδιαφέρουσα αυτή πρόσφατη έρευνα, έγινε σε 52.087 άτομα ηλικίας 20-74 ετών, τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 10 χρόνια, ως προς τα αίτια θανάτου τους. Σκοπός της έρευνας ήταν, κατά τους συγγραφείς, η διαπίστωση του κατά πόσον οι πρόσφατες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές (guidelines) για την μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο της τιμής της χοληστερίνης προκειμένου να προληφθούν τα αγγειακά νοσήματα (καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), οδηγούν πράγματι σε αυτό το αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές με έκπληξή τους διαπίστωσαν πως τα αποτελέσματα της δικής τους έρευνας δεν συμφωνούν με αυτό.
Στην έρευνά τους τα αίτια θανάτου από αγγειακά επεισόδια των ατόμων που μελετήθηκαν δεν ήταν ανάλογα με την αυξημένη τιμή της χοληστερίνης τους, ιδιαίτερα στις γυναίκες (όσο βέβαια οι τιμές αυτές δεν ήταν εξαιρετικά ψηλές, όπως συμβαίνει σε κάποιες κληρονομικές καταστάσεις). Στις γυναίκες τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μάλιστα πως σε πολλές περιπτώσεις η ελαφρά αυξημένη χοληστερίνη τους ήταν, αντίθετα με ότι πιστεύεται μέχρι τώρα, προστατευτική. Και η μικρή αύξηση της χοληστερίνης είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Έτσι οι Νορβηγοί επιστήμονες προτείνουν να αναθεωρηθούν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές ως προς την προτεινόμενη τιμή της ολικής χοληστερίνης και να αντικατασταθεί αυτή με κάποια άλλη τιμή, όπως πιθανόν την τιμή της LDL (κακής) χοληστερίνης, μετά από έρευνες.
Πολύ σημαντικά τα νέα φίλες και φίλοι μου. Σημαντικά, γιατί επιτέλους κλασσικοί γιατροί αποφάσισαν να αμφισβητήσουν τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές που κρύβουν από πίσω τους συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών.
Τα φάρμακα της χοληστερίνης, όπως έχουμε ξαναπεί, έχουν σοβαρές παρενέργειες και θα πρέπει να παίρνονται με σύνεση και υπευθυνότητα. Ωστόσο, πρέπει να σας ξανατονίσω με αυτή την ευκαιρία, πως η χοληστερίνη δεν είναι  καταστροφική για τα αγγεία μας, παρά μόνον όταν οξειδωθεί αυτή από περίσσεια ελευθέρων ριζών οξυγόνου, που παράγονται στον οργανισμό μας όταν δεν αντιμετωπίζουμε σωστά τα στρες της ζωής.
Γι αυτό σας τονίζω για άλλη μια φορά πως η σωστή αντιμετώπιση των στρες της ζωής είναι ο μόνος δρόμος για υγεία και ευεξία.
Με αγάπη .   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.