Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (10)

                                                                                                                                                
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το σημερινό άρθρο μου θα μπορούσε να ανήκει στην στήλη «Νέα από τον κόσμο», γιατί το έγραψα διαβάζοντας μία καινούργια πρόσφατη ιατρική έρευνα, όμως επειδή αφορά ουσιαστικά τη διατροφή, προτίμησα να σας το γράψω κάτω από την επικεφαλίδα «Υγιεινή διατροφή» ώστε να διαβαστεί από περισσότερους αναγνώστες. Ελπίζω η σκέψη μου να αποδώσει καρπούς, γιατί τα νέα από αυτή την τελευταία ιατρική έρευνα, ενισχύουν πολύ τα όσα κατά καιρούς σας έχω πει μέσα από τα άρθρα μου στην στήλη της Υγιεινής διατροφής σχετικά με την ποιότητα της διατροφής μας.
Μεγάλη λοιπόν καρδιολογική έρευνα που έγινε στο Οντάριο του Καναδά και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο περιοδικό Journal of the American Medical Association έδειξε πως μία διατροφή πλούσια σε τροφές που έχουν θετικά αποτελέσματα στη καρδιακή λειτουργία είναι σημαντικά αποτελεσματικότερη στο να χαμηλώνει την «κακή»(LDL) χοληστερίνη από μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, στην οποία καταφεύγει συνήθως ο περισσότερος κόσμος όταν έχει ψηλή χοληστερίνη.
Και ποιες είναι οι τροφές που έχουν θετικά αποτελέσματα στην καρδιακή λειτουργία; Μα αυτές που συνεχώς σας συστήνω μέσα από αυτή την στήλη: προϊόντα σόγιας, αναποφλοίωτοι σπόροι (βρώμη, κριθάρι, σιτάρι) λαχανικά και φρούτα (ίνες και φυτικές στερόλες) και ξηροί καρποί.
Ακούστε τα αποτελέσματα της έρευνας:
Οι 351 ασθενείς με ψηλή χοληστερίνη μοιράστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα μπήκε σε διατροφή με τις τροφές που βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία και η άλλη σε μία συνηθισμένη δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Μετά από 6 μήνες ο έλεγχος της τιμής της χοληστερίνης των δύο ομάδων έδειξε πως στην ομάδα με την πλήρη σωστή διατροφή η τιμή της «κακής» χοληστερίνης έπεσε κατά 26 mg/dL, (ποσοστό 28%-35%), όσο περίπου φαίνεται να την κατεβάζουν στις πρόσφατες έρευνες οι στατίνες (τα φάρμακα που χορηγούνται από τους γιατρούς για την μείωση της χοληστερίνης και που έχουν αρκετές παρενέργειες)!!!...
Φροντίστε λοιπόν τη διατροφή σας φίλες και φίλοι μου. Φάτε σωστά. Για άλλη μια φορά σας λέω να αποφεύγετε το κρέας κάθε είδους και τα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα. Να προτιμάτε τα όσπρια, τα λαχανικά, τους αναποφλοίωτους σπόρους (ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης κ.λ.π.) τους ωμούς (όχι ψημένους) ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα φρούτα.
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με την ψυχή μας γεμάτη αρνητικά συναισθήματα που δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε, η σωστή διατροφή είναι ένα σημαντικό όπλο για την υγεία μας, όπως και η άσκηση. Μη το ξεχνάτε.
Με αγάπη   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.