Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Επιστήμη - Πολιτισμός (8)


Κινητά τηλέφωνα. Πόσο βλαβερά είναι;
Τα κινητά τηλέφωνα είναι γνωστό πως εκπέμπουν μία ακτινοβολία μη ιονίζουσα. Έτσι ονομάζεται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία δεν διασπά το DNA. Σε αυτήν ανήκουν επίσης το ορατό φως, η υπέρυθρη ακτινοβολία, τα μικροκύματα, τα ραδιοκύματα και τα πολύ χαμηλής συχνότητας πεδία που δημιουργούνται από τα ηλεκτροφόρα καλώδια και συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Η κυριότερη βιολογική επίδραση της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι η αύξηση της θερμότητας των ιστών (μικροκύματα) οι οποίοι υποβάλλονται σε αυτή κάτω από ορισμένες συνθήκες.
Ως προς το κατά πόσο αυτό το είδος ακτινοβολίας είναι καρκινογόνο ή γενικότερα βλαπτικό για τον οργανισμό, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε ένα θετικό συμπέρασμα. Ωστόσο πληθαίνουν τελευταία όλο και περισσότερο οι έρευνες που την συσχετίζουν με προβλήματα υγείας.
Όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα για τα οποία αποφάσισα να σας ενημερώσω σήμερα, μια που εκτός από εμάς τους ενήλικες, όλο και περισσότερα παιδιά κάθε ηλικίας τα χρησιμοποιούν, τα πράγματα έχουν ως εξής:
 Ενώ από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν επικρατούσε η άποψη πως δεν επηρεάζουν την υγεία, εφέτος, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής, ανακάλυψαν σε έρευνά τους, ότι λιγότερο από μία ώρα χρήσης κινητού μπορεί να επιταχύνει την λειτουργία του εγκεφάλου στην περιοχή που είναι πιο κοντά στην κεραία του τηλεφώνου. Σαν πιθανή εξήγηση θεώρησαν πως πιθανόν παράγονται ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες δημιουργούν φλεγμονώδη αντίδραση στον εγκέφαλο.  
Και υπάρχουν έρευνες που έχουν συσχετίσει την πολύωρη χρήση κινητού τηλεφώνου με καρκίνους της παρωτίδας, ακουστικό νευρίνωμα (όγκος που δημιουργείται εκεί που το αυτί συναντά τον εγκέφαλο)    και γλοίωμα που είναι ένας επιθετικός καρκίνος του εγκεφάλου. Οι έρευνες αυτές ακόμη και αν δεν είναι τέλειες όσον αφορά τη μεθοδολογία τους, δεν μπορούν να απαξιωθούν ολότελα, παρά τις όποιες αδυναμίες τους. Θέτουν σοβαρούς προβληματισμούς.
Πρόσφατη όμως έρευνα (Μάιος 2011) από διεθνείς ερευνητές, αντίθετα με όσα λέγονται για τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, διαπίστωσε πως η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να διαταράξει το DNA και να βλάψει την εγκεφαλική λειτουργία. Τέσσερες ώρες έκθεσης σε  κινητό τηλέφωνο αρκούν για να βλάψουν το DNΑ, καθώς και την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και τη λειτουργία του σπέρματος, όπως αναφέρουν οι πιο πάνω ερευνητές.
Υπάρχουν και παλαιότερες έρευνες που έχουν συσχετίσει την ανδρική ανικανότητα με τη χρήση του κινητού για πάνω από τέσσερες ώρες την ημέρα, λόγω μικρότερου αριθμού σπερματοζωαρίων και μειωμένης κινητικότητας.
Αλλά και άλλες που συσχετίζουν τη διαταραχή του σπέρματος με τη τοποθέτηση του κινητού ανοιχτού στη τσέπη του παντελονιού και την μετάδοση θερμότητας στους όρχεις.
Οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα, φίλες και φίλοι μου, όμως είναι φανερό από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα πως τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι τελείως αθώα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν γίνει σε άτομα που άρχισαν σε μεγάλη ηλικία να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές. Η χρήση τους τώρα από τη νεαρή ηλικία, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας προβληματίσει.
Όσοι είσαστε γονείς, φίλες και φίλοι μου, θα πρέπει να σκεφθείτε πολύ τις ευθύνες σας σε αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.