Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/γλυκά (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω μία πολύ υγιεινή συνταγή για γλυκό, που μου έμαθε η φίλη που με φιλοξένησε πριν λιγες ημέρες στο Πήλιο. Είναι ένα είδος κολοκυθόπιτας χωρίς φύλλο. Πανεύκολο γλυκό και πολύ υγιεινό, τόσο χάρη στην κολοκύθα που περιέχει όσο και στο σουσάμι. Για το σουσάμι και τα ω3 λιπαρά οξέα που αυτό περιέχει σας έχω ήδη μιλήσει στις σελίδες της υγιεινής διατροφής. Όσο για την κολοκύθα που είναι συγγενικό φυτό με το πεπόνι και το αγγούρι, είναι τροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, κάλλιο, μαγγάνιο, φυλικό οξύ καθώς και σε ω3 λιπαρά οξέα. Περιέχει επίσης και  ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και χαλκό.
Αναφέρεται πως η κολοκύθα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθάει επίσης την υπερτροφία του προστάτη. (η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στον κήπο της φίλης που με φιλοξένησε). 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
 Κολοκυθόπιτα
1 κιλό κολοκύθι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
1 ποτ. νερού λάδι                                  
1 ποτ. νερού πορτοκάλι (χυμό)
1 κ. γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 ποτ. νερού ζάχαρη καστανή (όχι γεμάτο)
2 ποτ. νερού αλεύρι ολικής άλεσης (κατά προτίμηση βιολογικό)
1 κ. γλ. σόδα και 1 κ.γλ. μπέκιν πάουντερ (ανακατεμένα στο αλεύρι)
1 χούφτα σταφίδες που τις έχουμε αφήσει από το βράδυ να φουσκώσουν σε μίγμα από ούζο και κονιάκ
Αρκετό σουσάμι για το πασπάλισμα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας, και το πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι, να σκεπαστεί ο πάτος του ταψιού. Από πάνω στρώνουμε το μίγμα των υλικών μας, αφού πρώτα τα έχουμε όλα ανακατέψει καλά μέσα σε ένα δοχείο. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας το γλυκό μας και πάλι με σουσάμι ώστε να καλυφθεί καλά η επιφάνειά του. Ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα.
Καλή σας επιτυχία


*αν θέλετε μπορείτε κατά την άποψή μου να προσθέσετε και μία χούφτα χοντροκομμένα καρύδια στο μίγμα σας, θα γίνει το γλυκό σας έτσι ακόμη πιο νόστιμο και ωφέλιμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.