Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (5)

ΟΞΙΝΕΣ  ΚΑΙ  ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ  ΤΡΟΦΕΣ
Γεια σας φίλοι μου
Για το θέμα της οξύτητας και της αλκαλικότητας του οργανισμού μας και το ρόλο που παίζει η διατροφή σε αυτό, σκέφτηκα να μιλήσουμε σήμερα, επ’ ευκαιρία ενός γράμματος που πήρα από κάποιον αναγνώστη της ιστοσελίδας.
Εύκολα μπορεί κανείς να μετρήσει πόσο αλκαλικό ή όξινο είναι το περιβάλλον στον οργανισμό του, με ειδικά χαρτάκια που μετρούν το pΗ, που πουλιούνται στα φαρμακεία. Το pΗ (προφέρεται πε-χα) είναι δείκτης των ιόντων υδρογόνου που περιέχονται σε ένα υδατικό διάλυμα. Συγκεκριμένα, είναι ο αρνητικός λογάριθμος του αριθμού των ιόντων υδρογόνου του διαλύματος. Με τα χαρτάκια αυτά λοιπόν μπορούμε να μετρήσουμε το pH στο σάλιο ή τα ούρα μας. Οι τιμές αυτές διαφέρουν από τις φυσιολογικές τιμές του pH του αίματός μας, η μέτρηση του οποίου γίνεται με ειδικά μηχανήματα. Έτσι ενώ το φυσιολογικό pH του αίματός μας είναι ελαφρά αλκαλικό (7,3 – 7,4) και τιμές κάτω από αυτές δείχνουν πως το περιβάλλον στο σώμα μας είναι όξινο, στο σάλιο μας το ph θεωρείται φυσιολογικό μέχρι και την τιμή 6,8. Μέτρηση γύρω στο 6,5 δείχνει σχετική οξύτητα ενώ πολύ σοβαρή οξύτητα δείχνουν οι τιμές κάτω από 4,5.
Το όξινο περιβάλλον του οργανισμού μας σχετίζεται με τον καρκίνο γιατί τα καρκινικά κύτταρα δεν αντέχουν σε αλκαλικό παριβάλλον, αλλά και με τις καρδιοπάθειες, την οστεοπόρωση, τις αρθρίτιδες, ακόμη και τις πέτρες νεφρών και χοληδόχου κύστης. Γιατί το σώμα προκειμένου να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το pΗ του, μετακινεί αφαιρώντας ή αποθέτοντας μέταλλα σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως τα κόκαλα, τους μαλακούς ιστούς, τα υγρά του σώματος και το σάλιο, και δημιουργούνται έτσι διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας.
Οξύτητα στον οργανισμό μας προκαλούν διάφορες ασθένειες. Εκτός όμως από αυτές, σημαντικό ρόλο στην οξύτητα ή την αλκαλικότητα του οργανισμού παίζει και η διατροφή μας. Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος είναι μία από τις αιτίες δημιουργίας όξινου περιβάλλοντος στο σώμα μας, ενώ βελτίωση της οξύτητας του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή ζάχαρης και γενικά γλυκαντικών ουσιών και την κατανάλωση λεμονιού και μηλόξυδου (οργανικού, που παράγεται από μήλα που μένουν και σαπίζουν σε ξύλινα βαρέλια). Τέτοια μηλόξυδα μπορεί να βρει κανείς σε καταστήματα που πουλούν βιολογικά προϊόντα. Τα κοινά μηλόξυδα προέρχονται από απόσταξη και δεν περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως το λεμόνι και το μηλόξυδο, αν και όξινες τροφές δημιουργούν αλκαλικό pH στον οργανισμό, βοηθούν δηλαδή την αλκαλοποίησή του.
Σε γενικές γραμμές τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και οι αναποφλοίωτοι σπόροι θεωρούνται αλκαλικές τροφές ενώ το κρέας, τα γαλακτοκομικά, οι γλυκαντικές ουσίες, τα αναψυκτικά, η μπύρα, τα σπορέλαια, όπως και το λευκό αλεύρι, θεωρούνται όξινες τροφές και πρέπει να αποφεύγονται.
Δεν χρειάζεται όπως βλέπετε να κάνετε κάτι το ιδιαίτερο ή να σας γίνει εμμονή η αναζήτηση αλκαλικών τροφών. Η υγιεινή διατροφή στο σύνολό της είναι αυτό που λέει και το όνομά της. Είναι υγιεινή, προστατεύει δηλαδή την υγεία μας με κάθε τρόπο. Επομένως μας προστατεύει και από την οξύτητα του σώματος που είναι παράγοντας προδιάθεσης σε νοσήματα.
Λιγοστέψτε λοιπόν την κατανάλωση κρέατος σε όλες τις μορφές του, φάτε άφθονα φρούτα και λαχανικά καθώς και ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση ανάλατους), αποφύγετε τη ζάχαρη και τα προϊόντα που την περιέχουν και προτιμήστε το αναποφλοίωτο ρύζι καθώς και τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης.  χωρίς όμως να φτάνετε σε υπερβολές που θα σας καταπιέζουν ψυχολογικά και θα λειτουργούν επάνω σας σαν στρες, δημιουργώντας και πάλι στο σώμα σας ανεπιθύμητες αντιδράσεις. 
Μη ξεχνάτε το "παν μέτρον άριστον"...... 
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.