Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αρθρίτιδα (3)

Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (3η συνέχεια, τελευταία)
Γεια σας φίλοι μου
Θα ολοκληρώσουμε σήμερα την κουβέντα μας για τις  αρθρίτιδες με όσα ερευνητικά έχουν αποδειχθεί πως βοηθούν, από πλευράς διατροφής και σκευασμάτων, εκτός από τις γνωστές σε όλους κλασικές θεραπείες με αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη που δημιουργούν δυστυχώς πρόσθετα προβλήματα στον οργανισμό.
Από τα πολλά λοιπόν σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν για την ανακούφιση της αρθρίτιδας φαίνεται πως λίγα είναι αυτά που κάποιες σοβαρές έρευνες έχουν αποδείξει σχετική τους ωφέλεια. Και λέω «σχετική» γιατί δεν είναι αρκετές οι ερευνητικές εργασίες ούτε μεγάλος ο αριθμός των μελετημένων σθενών, ώστε να μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πως τα αποτελέσματα είναι θετικά. Τα σκευάσματα αυτά λοιπόν είναι:
1. Χονδροϊτίνη (chondroitine)
2. Γλυκοζαμίνη (glucosamine)
Τα πιο πάνω πουλιούνται και μεμονωμένα και σε συνδυασμό, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως ο συνδυασμός τους είναι σημαντικά αποτελεσματικότερος από την μεμονωμένη χρήση τους.
3. Βρομιλίνη (bromelain)
Η ουσία αυτή έχει βρεθεί στον ανανά και υπάρχει εργασία που έχει δείξει αποτελέσματα όμοια με αυτά των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
4. ASU (avocado-soybean unsaponifiable).
Υπάρχουν εργασίες που έχουν δείξει αποτελέσματα από αυτό το σκεύασμα που περιέχει λάδι από αβοκάντο και φασόλια σόγιας.
5. GLA. (Gamma linolenic acid) 
Αυτό είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να φτιάξει αντιφλεγμονώδεις ουσίες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ω-6 λιπαρά οξέα που προάγουν την φλεγμονή. Βρίσκεται στα σκευάσματα «evening primrose oil», «black currant oil», και «borage oil».
Υπάρχουν εργασίες που αναφέρουν πως σκευάσματα σαν τα πιο πάνω ανακουφίζουν σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.
Ως προς τη διατροφή τώρα, παρ ότι έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορες δίαιτες που ελαττώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή στις αρθρίτιδες, τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως αληθεύει. Μία επομένως σωστή υγιεινή διατροφή, σαν αυτή που πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα έχουμε αναφέρει, είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβουλέψει κανείς κάποιον που υποφέρει από αρθρίτιδα να ακολουθήσει, γιατί έτσι δεν θα έχει και περιττό βάρος που επιβαρύνει τις αρθρώσεις.
Από πλευράς βιταμινών, είναι απαραίτητη η ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης C και D. Αλλά ενώ η πρώτη ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη δεν αθροίζεται στον οργανισμό και γιαυτό μπορεί να την πάρει κανείς χωρίς ιδιαίτερη προφύλαξη, η δεύτερη είναι σωστό να παίρνεται μόνον αφού μετρήσει κανείς τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής στο αίμα του και βεβαιωθεί πως είναι χαμηλά.
Η προσθήκη επίσης στην υγιεινή διατροφή πιπερόριζας (ginger) και κουρκουμά (tumeric) μπορεί να βοηθήσει όπως φαίνεται από έρευνες στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.
Για αυτές τις δύο ρίζες με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες θα μιλήσουμε όμως σύντομα στη σελίδα της υγιεινής διατροφής.
Με αγάπη



               http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=21644

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.