Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (12)

Γεια σας φίλοι μου
Είναι σε όλους μας γνωστό πως βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από ακτινοβολίες που είναι καρκινογόνες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ή οι διάφορες ιατρικές ακτινολογικές εξετάσεις. Και ενώ οι γιατροί πίστευαν πως αυτός ο κίνδυνος λιγόστευε με την ηλικία, νέες έρευνες αποδεικνύουν πως αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από όσο νομίζαμε έως τώρα, αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του το περιοδικό Time.
Σε μία μελέτη που έγινε αναλύοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης καρκίνου μεταξύ των ατόμων που επέζησαν από την έκρηξη της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία το 1940, οι ερευνητές με επικεφαλής τον David Brenner από το τμήμα Ακτινολογικής Έρευνας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Columbia διαπίστωσαν πως στη μέση ηλικία ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς καρκίνο εξ αιτίας ακτινοβολίας είναι διπλάσιος απ ότι είχαν δείξει προηγούμενες έρευνες.
Παλαιότερα πίστευαν πως η ακτινοβολία επηρεάζει τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ταχέως, πράγμα που συμβαίνει στα παιδιά και πως αυτό κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα σε καρκίνους που δημιουργούνται από γονιδιακές αλλαγές που οφείλονται σε ακτινοβολίες.
Πρόσφατα όμως ερευνητές του καρκίνου διαπίστωσαν πως η ανάπτυξη όγκων μπορεί να γίνει και από κύτταρα που βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο, κύτταρα δηλαδή που είναι έτοιμα να πολλαπλασιασθούν ανώμαλα, ακόμη και με το πιο μικρό ερέθισμα, όπως οι ακτίνες Χ. Και με την ηλικία είναι γνωστό πως αυτά τα κύτταρα αυξάνουν.
Οι πιο πάνω ερευνητές λοιπόν, βρήκαν πως η ακτινοβολία μπορεί να είναι σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας για την μέση ηλικία και το εύρημα, όπως καταλαβαίνετε έχει μεγάλη σημασία, γιατί εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους γιατρούς στις μέρες μας. Όπως λένε οι ερευνητές ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου από την ακτινοβολία βρέθηκε πως είναι διπλάσιος απ ότι παλαιότερα πίστευαν στην ηλικία των 50 ετών και γιαυτό εξετάσεις που εκθέτουν τον ασθενή σε αυτόν τον κίνδυνο (αξονικές τομογραφίες, μαστογραφίες κ.λ.π.) καλό θα είναι να επανεξετασθούν ως προς το όφελος που προσφέρουν στον κόσμο σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Καλό θα είναι αυτό να το έχουν κατά νου και οι ογκολόγοι συνάδελφοι, οι οποίοι συστήνουν πολύ συχνούς ελέγχους με αξονικές τομογραφίες στους καρκινοπαθείς ασθενείς που παρακολουθούν, παρ ότι η πορεία της κατάστασης των ασθενών μπορεί να εκτιμηθεί και με απλούστερες εξετάσεις. Δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου είδους καρκίνου σε ασθενείς που θεραπεύθηκαν με επιτυχία από τον πρώτο τους καρκίνο, πράγμα που βλέπουμε όλο και πιο συχνά στην εποχή μας.
Με αγάπη

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.