Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα αποφάσισα να σας μιλήσω λίγο για την ομάδα λαχανικών που έχει το όνομα «σταυρανθή» ή "ανθοκραμβοειδή". Σε αυτή την ομάδα ανήκουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ρόκα, το σινάπι (μουστάρδα), τα άγρια γογγύλια και κάποια άλλα λαχανικά που δεν συναντάμε στη χώρα μας.
Τα λαχανικά αυτής της ομάδας εκτός από ίνες, περιέχουν επίσης βιταμίνες (Α,Ε, Β, C, φυλικό οξύ), κάλιο, μαγγάνιο και ω3 λιπαρά οξέα.
Η πιο σπουδαία όμως ιδιότητά τους είναι η αντικαρκινική. Τα λαχανικά της ομάδας αυτής έχουν μελετηθεί με πληθώρα ερευνητικών εργασιών και έχει αποδειχθεί πως βοηθούν πολύ στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Ένα με δύο φλιτζάνια από αυτά τα λαχανικά λοιπόν, θα πρέπει να καταναλώνονται οπωσδήποτε ημερησίως από τους καρκινοπαθείς ασθενείς.
Πριν από αρκετά ήδη χρόνια, το 1996 σε τεύχος του περιοδικού Journal of the American Dietetic Association δημοσιεύθηκε μία ανασκόπηση στην οποία διαπιστώθηκε πως το 70% των ερευνών που είχαν γίνει μέχρι τότε για τις δράσεις αυτών των λαχανικών είχε καταλήξει στο ότι τα λαχανικά  αυτά έχουν αντικαρκινική δράση. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες πολλές εργασίες που μελέτησαν και απέδειξαν την αντικαρκινική δράση αυτών των λαχανικών.
Διάφορα από τα συστατικά τους συνδέθηκαν με αυτή την ιδιότητά τους, όπως η σουλφοραφάνη (sulforaphane), η ινδολο 3-καρμπινόλη (indole 3 – carbinol) και η κραμπίνη (crambene). Οι ουσίες αυτές έχει βρεθεί πως προστατεύουν από πολλά είδη καρκίνου, όπως μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου, ήπατος, οισοφάγου μήτρας αλλά και από το λέμφωμα.
Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως τα πιο πάνω λαχανικά ελαττώνουν σε σημαντικό βαθμό και το οξειδωτικό στρες (22%) μετά από τρεις μόλις εβδομάδες κατανάλωσης, πράγμα που εκτός από την αντιμετώπιση του καρκίνου βοηθάει και στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης και των καρδιοπαθειών.
Είναι καλό να καταναλώνονται τα σταυρανθή ωμά ή λίγο βρασμένα, κατά προτίμηση στον αχνό, για να μην χάνονται τα πολύτιμα συστατικά τους. Και δεν χρειάζεται να έχει κανείς ατμομάγειρα για να το κάνει αυτό. Ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι είναι αρκετό. Βάζουμε μέσα εκεί τα λαχανικά μας με πολύ λίγο νερό (μισό φλιτζάνι) περιμένουμε να αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο για να διατηρηθεί ο ατμός και κλείνουμε το καπάκι. Παρακολουθούμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό αν χρειαστεί. Προσέχουμε να βγάλουμε τα λαχανικά μόλις μαλακώσουν, χωρίς να παραβράσουν. Τα τρώμε με λίγο λαδολέμονο στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σκόρδο ή μουστάρδα, αν μας αρέσει.
Για τα ωμά τώρα λαχανικά, εκτός από τη ρόκα που μαζί με λίγα φύλλα σιναπιού κάνουν μία πολύ νόστιμη σαλάτα που ταιριάζει πολύ με φλούδες παρμεζάνας ή τριμμένο ροκφόρ*, μπορούμε να καταναλώσουμε και το μπρόκολο και το κουνουπίδι, κομμένα σε μικρά μπουκετάκια, βουτώντας τα σε μία εύκολη και υγιεινή σάλτσα φτιαγμένη με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (κατά προτίμηση πρόβιο-κατσικίσιο), αβοκάντο, σκόρδο, λίγο λάδι και λεμόνι, αλάτι και πιπέρι (όλα μαζί ανακατεμένα στο μούλτι).
Το καλό είναι πως οι εκπληκτικές ιδιότητες αυτών των λαχανικών διατηρούνται και στα κατεψυγμένα, και έτσι εύκολα μπορεί κανείς να τα έχει στο σπίτι του ακόμη και αν δεν μπορεί να επισκέπτεται συχνά τον μανάβη του.

*αν διατηρούμε το ροκφόρ στην κατάψυξη, μπορούμε εύκολα να το τρίψουμε με τον τρίφτη του τυριού πάνω από τις σαλάτες μας.
Mε αγάπη

           http://timesofindia.indiatimes.com/...
           http://www.viewzone.com/broccoli.html
           http://breastcancer.about.com/od/cancerfightingfoods/a/crucifers.htm
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.