Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Σκέψεις για τα εμβόλια του Covid19

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Ας μη κοροϊδευόμαστε. Το θέμα του νέου είδους εμβολίων που ετοιμάζεται να χορηγηθεί για την προφύλαξη από τον ιό της εποχής (
covid19) δεν απασχολεί μόνον τους «συνωμοσιολόγους» και τους «ψεκασμένους» ανάμεσά μας. Η βιασύνη με την οποία οι διάφορες κυβερνήσεις επιθυμούν να εμβολιάσουν τους πολίτες τους εγείρει πολλούς προβληματισμούς σε επιστήμονες παγκοσμίως.

Οι κυβερνήσεις έχοντας κάνει λάθη άλλες λίγα και άλλες πολλά στην αντιμετώπιση της κατάστασης μέχρι τώρα, βιάζονται να μειώσουν όσο μπορούν

τις επιπτώσεις που αυτή η κατάσταση έχει στην οικονομία και την ζωή γενικότερα εμβολιάζοντας του κόσμο.

Αλλά το κατά πόσο είναι ηθικό να εμβολιάσεις ανθρώπους μαζικά με ένα εμβόλιο νέο σε κατασκευή που έχει δοκιμαστεί μόνον λίγους μήνες και μάλιστα σε μικρό αριθμό ατόμων, είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση.

Οι εταιρείες ζητούν άδεια επείγουσας χρήσης για τα εμβόλιά τους. Αυτό, όμως, όπως λέει η πρόεδρος της Εταιρείας λοιμωδών νοσημάτων της Αμερικής και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας, δεν θα πρέπει να τις εμποδίσει να συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα εμβόλιά τους μακροχρόνια ώστε να μπορέσουν να πάρουν κανονική έγκριση στη συνέχεια από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Κάποιοι άλλοι όμως πιστεύουν πως δεν είναι ηθικό, εμβόλια που έχουν ήδη χορηγηθεί σε κόσμο, έστω και με επείγουσα άδεια, να συνεχίζουν να ελέγχονται σε κλινικές δοκιμές.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν αρκετές πληροφορίες, προς το παρόν, για θέματα μακροχρόνιας ασφάλειας των εμβολίων αυτών, ούτε πόσο διαρκούν τα αποτελέσματά τους ή πότε μειώνονται τα δημιουργούμενα αντισώματα που σχετίζονται με την ανοσία.

Και ένα εξ ίσου σημαντικό θέμα είναι, όπως κάποιοι επισημαίνουν, πως πρέπει να γίνει έρευνα και ως προς το κατά πόσο τα νέα αυτά εμβόλια εμποδίζουν την μετάδοση του ιού ή απλά μειώνουν τα συμπτώματά του. Πράγμα που σημαίνει πως ανεξάρτητα από την χορήγηση των εμβολίων, οι μάσκες θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και να παίρνονται όλες οι υπόλοιπες προφυλάξεις…

Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς το Αμερικανικό FDA και τους υπόλοιπους της επιτροπής που πρόκειται να συνεδριάσει γι αυτό το θέμα στις 10 Δεκεμβρίου, να προσέξουν πολύ προκειμένου να δώσουν την άδεια επείγουσας κυκλοφορίας στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, γιατί δεν  επιτρέπεται να μπαίνει σε ρίσκο ο κόσμος, όπως λένε, όσο και αν είναι επείγουσες οι καταστάσεις…

Όπως βλέπετε δεν είναι μόνον οι «ψεκασμένοι» που ανησυχούν για τα νέα εμβόλια. Όλοι οι πιο πάνω προβληματισμοί είναι δημοσιευμένοι σε σοβαρή ιατρική ιστοσελίδα. 

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.