Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Άσκηση στη μέση ηλικία και καρδιακή ανεπάρκεια

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής έχει αυξηθεί και οι περισσότεροι φτάνουν σε μεγάλη ηλικία έχοντας αντιμετωπίσει κάποιο έμφραγμα ή άλλα καρδιακά προβλήματα, τα οποία η επιστήμη έχει καταφέρει με διάφορους τρόπους να αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια όμως, εξ αιτίας τους, οδηγείται ο οργανισμός σε καρδιακή ανεπάρκεια λόγω καταστροφής του καρδιακού μυός. Μειώνεται δηλαδή η ικανότητα της καρδιάς να στείλει το απαραίτητο αίμα για οξυγόνωση σε όλο το σώμα.  Το καρδιακό αυτό πρόβλημα δυστυχώς, δεν υπάρχει, προς το παρόν, κατάλληλο φάρμακο να το προλάβει.

Σε αποτελέσματα έρευνας, όμως, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Circulation, οι ερευνητές από το Johns Hopkins University αναφέρουν πως ποτέ δεν είναι αργά για τη βελτίωση

της λειτουργίας της καρδιάς μας μέσω της άσκησης. Μελέτησαν αυτοί 11.351 άτομα επί 19 χρόνια, συλλέγοντας πληροφορίες για την υγεία τους όσον αφορά το καρδιαγγειακό τους σύστημα (καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια). Στο διάστημα αυτό διαπίστωσαν 1.693 νοσοκομειακές εισαγωγές και 57 θανάτους με αιτία την καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές συνέστησαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα σωματική άσκηση τουλάχιστον 75 λεπτά/εβδομάδα έντονη, ή 150 λεπτά/εβδομάδα μέτριας έντασης και 6 χρόνια μετά, έλεγξαν τα αποτελέσματα της άσκησης αυτής στην εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας. Σε εκείνους που δεν ασκήθηκαν ικανοποιητικά, παρατηρήθηκε αύξηση 18% στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ όσοι ασκήθηκαν ικανοποιητικά σε αυτό το διάστημα, παρουσίασαν μείωση στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας κατά 30%.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει  να ασκείται κάποιος. Στην έρευνά τους διαπίστωσαν πως και οι μεσήλικες αν αρχίσουν να ασκούνται ικανοποιητικά, ακόμη και όσοι από αυτούς έχουν ήδη παρουσιάσει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα, μέσα σε μία εξαετία θα έχουν γλυτώσει αρκετά χρόνια ζωής, βοηθώντας την καρδιά τους να λειτουργεί καλύτερα.

Πολλές φορές μέσα από αυτήν εδώ τη σελίδα σας έχω μιλήσει για τα οφέλη της άσκησης. Δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσει να ασκείται κάποιος, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται. Μην αφήνετε το σώμα σας να σκουριάζει σε μία πολυθρόνα. Ασκηθείτε με όποιον τρόπο σας ευχαριστεί.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.