Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Βελτίωση όρασης με επέμβαση στα γονίδια

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι μιας νέας εποχής, όσον αφορά τις επιστήμες όλες, ακόμη και την φιλοσοφία. Η τεχνολογία με την μεγάλη της εξέλιξη τις επηρεάζει άμεσα και δημιουργεί πολλές αντιδράσεις.

Αρκετά χρόνια παλαιότερα, θυμάμαι την δική μου αρνητική αντίδραση στην νέα (για τότε) τεχνολογία των κομπιούτερ. Δεν ήθελα καθόλου να μάθω να τα χρησιμοποιώ, προτιμούσα τα βιβλία μου, τα χαρτιά και τα μολύβια μου…

Λίγα χρόνια αργότερα όμως, αυτά τα μηχανήματα άλλαξαν τη ζωή όλων μας κατά πολύ προς το καλύτερο και συνεχίζουν να την αλλάζουν διευκολύνοντάς την, συνδέοντάς μας μεταξύ μας

στις πιο μακρινές αποστάσεις, και κάνοντας τις διάφορες λειτουργίες του κράτους να είναι πολύ πιο γρήγορες και αποτελεσματικές.

Φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο θα βιώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας κάποια χρόνια αργότερα με τα καινούργια επιτεύγματα της τεχνολογίας, όσο και αν φοβίζουν αυτά για την ώρα πολλούς ανάμεσά μας.

Με την ευκαιρία των νέων εμβολίων εναντίον του ιού που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα ετούτο τον καιρό, τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας έχουν μπει στο στόχαστρο πολλών, δημιουργώντας πολύ αρνητικό θόρυβο και φόβο στην κοινωνία. Άτομα που δεν έχουν καμία γνώση γενετικής και βιολογίας, ακόμη και γιατροί, κριτικάρουν αρνητικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με άνεση και βεβαιότητα τα καινούργια εμβόλια σκορπίζοντας τον πανικό.

Νομίζω πως είναι άδικος όλος αυτός ο θόρυβος και ο φόβος. Είναι αδύνατον να σταματήσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας. Αλλά ακόμη και αν μπορούσαμε δεν θα έπρεπε να το κάνουμε, γιατί μπορεί αυτή να λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τόσο στην υγεία όσο και γενικότερα στη ζωή μας.

Είναι αλήθεια, πράγμα που ισχυρίζομαι εδώ και χρόνια, πως όλη η δύναμη για υγεία και καλή ζωή βρίσκεται μέσα μας, εύκολα προσβάσιμη από όποιον αποφασίσει με υπομονή και επιμονή να ασχοληθεί με την ανακάλυψή της στον εσωτερικό του κόσμο. Δεν είναι όμως εύκολη η διαδικασία. Ούτε είναι όλοι έτοιμοι να ασχοληθούν με αυτή. Σε αυτή την περίπτωση, η τεχνολογία, κομμάτι της οποίας είναι και τα φάρμακα που καιρό τώρα βοηθούν πολλούς, μπορεί με την εξέλιξή της να βοηθήσει όλο και περισσότερους, να έχουν καλύτερη υγεία και ζωή. Αρκεί να υπάρξει λογικός χειρισμός της και μόνον προς όφελος του ανθρώπινου είδους και τη φύσης γενικότερα. Σε αυτό το σημείο, νομίζω, θα πρέπει να παρθούν έγκαιρα από τα κράτη αποφάσεις για νόμους προστατευτικούς.

Αιτία όλων αυτών των σκέψεων ήταν ένα νέο ιατρικό άρθρο που διάβασα και αφορά την συνδρομή της νέας τεχνολογίας στη βελτίωση της όρασης. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατάφεραν να μπουν στον πυρήνα των κυττάρων και επηρεάζοντας την έκφραση τριών γονιδίων να μετατρέψουν γέρικα νευρικά κύτταρα των ματιών ποντικών σε νεαρά νευρικά κύτταρα, αποκαθιστώντας την όραση των ζώων που είχε βλαφτεί. Η μέθοδος θεράπευσε το γλαύκωμα και την διαταραγμένη από την ηλικία όραση των ζώων. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος βέβαια μέχρι η μέθοδος να εφαρμοστεί και σε ανθρώπους, αλλά δεν πρόκειται πιστεύω να αργήσει… Η μελέτη, που ανοίγει όπως είναι φυσικό τον δρόμο και για άλλες γονιδιακές θεραπείες,  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Nature. 

Παλαιότερα, ερευνητές χρησιμοποιώντας παρόμοια μέθοδο προκειμένου να γυρίσουν πίσω το ηλικιακό ρολόι σε ζώα, είχαν κάνει τα κύτταρα να οδηγηθούν σε καρκινογένεση… Αλλά οι ερευνητές του Χάρβαρντ έκαναν κάποια μικρή αλλαγή στη μέθοδο και οδηγήθηκαν σε καλά αποτελέσματα.

Όπως βλέπετε, τα πάντα στην ύλη έχουν το αντίθετό τους, όπως πολλές φορές συνηθίζω να λέω. Η ύλη χαρακτηρίζεται από την δυαδικότητα. Πάντα το καλό και το κακό θα συνοδεύουν το ένα το άλλο. Εμείς πρέπει απλά να φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε αυτό που είναι υπέρ μας, κάθε φορά. Δεν πρέπει να βλέπουμε με φόβο και κακό μάτι την πρόοδο της τεχνολογίας. Έχει αναμφισβήτητα πολλά καλά να προσφέρει αυτή στην ανθρωπότητα. Αρκεί να καταφέρουμε να αποφύγουμε την επίδραση των κακών που θα συνοδεύουν τα καλά της. Αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε, λειτουργώντας με καθαρό μυαλό, δίχως φόβο και πάθος... Και για το θέμα αυτό μεγάλο βάρος πέφτει στους ώμους εκείνων που κυβερνούν.

Με αγάπη

2 σχόλια:

Σταθης είπε...

"Δεν ηθελα καθολου να μαθω να τα χρησιμοποιω (τα κομπιουτερ) προτιμουσα
τα χαρτια ,και τα μολυβια μου".

Η παραδοχη του λαθους κανει τους ανθρωπους σοφοτερους και ξεχωριστους!
Με εκτιμηση

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ!

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.