Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Περί Ενοποιημένης ιατρικής

Λόγω της αντίθετης προς τα μέτρα της κυβέρνησης θέσης μου όσον αφορά την διαχείριση της νέας επιδημίας, έχω από πολλούς κατηγορηθεί πως δεν είναι ιατρική αυτή που κάνω, πως έχω μείνει πολύ πίσω επιστημονικά από πλευράς ενημέρωσης, πως αυτό που κάνω λέγεται παραϊατρική, εναλλακτική ιατρική κλπ
Για άλλη μια φορά λοιπόν θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω όσους με παρακολουθούν και ακούν τις απόψεις μου, πως αυτό με το οποίο ασχολούμαι λέγεται "ενοποιημένη ιατρική" (integrative medicine). Είναι αυτή η νέα ιατρική της εποχής μας, η οποία περιλαμβάνει τόσο την κλασική ιατρική όσο και όσες από τις μεθόδους που μέχρι τώρα ονομαζόντουσαν "εναλλακτικές" έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως λειτουργούν υπέρ της βελτίωσης της υγείας. 
Τόσο η καινούργια φυσική (κβαντική) όσο και μεγάλοι βιολόγοι της εποχής μας όπως ο James Oschman και ο Bruce Lipton με τις έρευνές τους έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε μέχρι τώρα την κλασική ιατρική καθώς και τις εναλλακτικές θεραπείες. 

Π.χ  όπως λέει ο Oschman στο βιβλίο του "Energy medicine. The scientific basis", η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για την διάγνωση όγκων, επειδή οι όγκοι περιέχουν μη φυσιολογικές διατάξεις νερού, όπως είχε διαπιστωθεί από έρευνες. Και όμως οι περισσότεροι φυσιολόγοι δεν έχουν αντιληφθεί την σημασία αυτού του γεγονότος, μη αναγνωρίζοντας πως το σώμα μας έχει ένα "σύστημα νερού" που συμμετέχει στην επικοινωνία και τις ρυθμίσεις του, ενώ αντίθετα η ομοιοπαθητική και άλλες ενεργειακές θεραπείες "εκμεταλλεύονται" το σύστημα νερού του οργανισμού και την μεγάλη του ευαισθησία στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. 
Ο ίδιος βιολόγος εξηγεί στα βιβλία του πώς το μασάζ κινητοποιεί συναισθήματα και δεν είναι μία απλή μυϊκή χαλάρωση, όπως νομίζαμε και άλλα πολλά ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικών ερευνών.

Στον Bruce Lipton από την άλλη, που εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο στο οποίο εργαζόταν λόγω των "νεωτεριστικών" του ιδεών, στηρίζεται τώρα πια η γνωστή επιστήμη της Επιγενετικής, που έχει αλλάξει την άποψή μας για τα γονίδια και τον ρόλο τους στην υγεία.

Δεν θα σας κουράσω με τα όσα καταξιωμένοι πια επιστήμονες σαν αυτούς γράφουν στα βιβλία τους. Μπορεί ο καθένας που θέλει να πληροφορηθεί όσα νεότερα υπάρχουν στη βιολογία, την φυσιολογία  και γενικότερα την ιατρική να βρει παρόμοια βιβλία (γιατί δεν είναι οι μόνοι) και να τα διαβάσει.
Έκανα τον κόπο να αναφερθώ στους δύο, με τα βιβλία των οποίων ξεκίνησα το υπέροχο ταξίδι μου προς την καινούργια εποχή της ιατρικής, η οποία δεν είναι πια "καινούργια". Φοβάμαι πως έχει ήδη παλιώσει, και ας έχουν ακόμη μείνει τόσοι πολλοί γιατροί ανενημέρωτοι...

Κάτι τέτοιο ισχυρίζεται ο Αμερικανός γιατρός Lary Dossey στο βιβλίο του με τον τίτλο "Ανακαλύπτοντας ξανά την ιατρική" (Reinventing medicine) που πριν αρκετά χρόνια μου χάρισε μία φίλη μεταφρασμένο στα Ελληνικά, ανοίγοντάς μου τα μάτια για όσα εκπληκτικά εδώ και χρόνια συμβαίνουν στην ιατρική έξω από κάθε ενημέρωση των γιατρών στα πανεπιστήμια...

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.