Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Μοντέρνα ιατρική και Ανατολική φιλοσοφία


Γεια σας φίλες και φίλοι
Κάποιος φίλος στη φωτογραφία που ανέβασα στο διαδίκτυο με τα λόγια «οι ασθένειες και οι ταλαιπωρίες δεν συμβαίνουν σε μας, εμείς τις δημιουργούμε» αντέδρασε λέγοντάς μου πως αυτές τις απόψεις τις έχουν μόνον οι μοναχοί του Αγίου Όρους και εγώ, και έχουν τη βάση τους στην Ανατολική φιλοσοφία. Συνειδητοποίησα από αυτό το σχόλιο για άλλη μια φορά πόσο δύσκολο είναι να δει ο καθένας μας αντικειμενικά την λεγόμενη "πραγματικότητα". Οι πεποιθήσεις μας είναι αυτές που οδηγούν τον εγκέφαλό μας να "αντιληφθεί" και να ερμηνεύσει όσες πληροφορίες έρχονται σε αυτόν με τις αισθήσεις μας.

Αποφάσισα, λοιπόν, για άλλη μια φορά, να σας εξηγήσω σήμερα το πώς ο νους μας επηρεάζει την υγεία και τη ζωή μας σύμφωνα
με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Γιατί αν δεν μπορεί να το καταλάβει καλά κάποιος αυτό δεν είναι δυνατόν ούτε να βοηθήσει την υγεία του ούτε να βελτιώσει τη ζωή του.

Η αντίδραση του στρες, είναι μία φυσική αντίδραση του οργανισμού μπροστά σε κάποιο κίνδυνο (εχθρό). Είναι η βάση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης και ως τέτοια είναι, όπως πολλές φορές σας έχω πει, απαραίτητη για την ζωή μας. Χάρη σε αυτήν τα ζώα έχουν ενέργεια για να παλεύουν με τους εχθρούς τους ή να τρέχουν μακριά τους για να γλυτώσουν και εμείς έχουμε ενέργεια και δύναμη για να παράγουμε έργο και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Η αντίδραση αυτή γίνεται προβληματική και οδηγεί σε ασθένειες όταν οι ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που παράγονται κατ΄ αυτήν δεν καταναλώνονται για τον  σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Αν υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα των παραγομένων χημικών ουσιών και στη κατανάλωσή τους, οι ουσίες παραμένουν να κυκλοφορούν στο αίμα μας για πολύ, βλάπτοντας τα κύτταρά μας με τη δημιουργία μίας χρόνιας φλεγμονής, η οποία καταστρέφει τόσο τα αγγεία μας όσο και όλα μας τα όργανα σιγά-σιγά. Ανάλογα με τη κληρονομικότητα άλλοι αντέχουν περισσότερο αυτή την κατάσταση και άλλοι λιγότερο, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συντομότερα.

Αυτή τη στιγμή από τις ιατρικές έρευνες γνωρίζουμε πως η χρόνια φλεγμονή κρύβεται σαν αιτία κάτω από τα περισσότερα γνωστά μας νοσήματα (αυτοάνοσα, καρκίνος, διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα κ.λπ). Και αυτή η "χρόνια φλεγμονή" οφείλεται στις χημικές ουσίες που παράγονται κατά την "αντίδραση του στρες".

Είναι καθήκον μας λοιπόν, να μειώνουμε όσο μπορούμε την αντίδραση του στρες στη ζωή μας (τρόπους σας έχω πει πολλές φορές σε άρθρα, βίντεο και στα βιβλία μου) και να φροντίζουμε να καταναλώνουμε έγκαιρα τις χημικές ουσίες που παράγονται κατ΄ αυτήν (με άσκηση και δημιουργία), ώστε να βοηθούμε την υγεία και τη ζωή μας. Αυτό είναι η ιατρική της εποχής μας και όχι Ανατολική φιλοσοφία.

Μη ξεχνάτε πως το χειρότερο από τα στρες του σημερινού ανθρώπου είναι τα αρνητικά του συναισθήματα (συναισθηματικό ή ψυχικό στρες). Αυτά παραμένουν ο κύριος λόγος που αρρωσταίνουμε και ταλαιπωρούμαστε στη ζωή, δυστυχώς. Ο νους μας είναι αυτός που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τις ταλαιπωρίες μας στη ζωή. 
Τα αρνητικά μας συναισθήματα, δημιουργούν αφ' ενός μία συνεχή αντίδραση στρες, αποδιοργανώνουν αφ' ετέρου τη συνολική ενέργεια που εκπέμπεται από το σώμα μας, μέσα από την επίδραση που ασκούν στη λειτουργία της καρδιάς μας, σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες. 
Η ενέργεια που εκπέμπεται από το σώμα μας, είναι υπεύθυνη όχι μόνον για την υγεία μας αλλά και για τη ζωή μας ολόκληρη, αφού σύμφωνα με τη φυσική είμαστε κόμβοι ενέργειας μέσα στη συμπαντική ενέργεια. Η ενέργεια μας είναι "συνεκτική" (ισορροπημένη, αρμονική -coherent-) και βοηθάει την υγεία και τη ζωή μας όταν νιώθουμε θετικά συναισθήματα, σύμφωνα με τις έρευνες της εποχής. Γι αυτό η συναισθηματική νοημοσύνη θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία από νωρίς, όπως υποστηρίζω εδώ και χρόνια…

Ελπίζω το άρθρο μου να έπεισε τον αγαπητό μου φίλο πως όσα λέω και διδάσκω δεν έχουν την βάση τους στην Ανατολική φιλοσοφία, αλλά στη μοντέρνα ιατρική.

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.