Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Αντίδραση στρες και νοσήματα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την συναισθηματική νοημοσύνη σας έχω μιλήσει πολλές φορές τόσο σε αναρτήσεις όσο και σε βίντεο και στα βιβλία μου. Η σημασία της είναι μεγάλη για την υγεία και τη ζωή μας.
Στις μέρες μας, με την επιδημία του καινούργιου ιού και την αντιμετώπισή της που έχει  οδηγήσει σε διάλυση τις οικονομίες τόσων κρατών, νομίζω πως αυτό το θέμα αξίζει να σας το αναλύσω και πάλι.

Σας θυμίζω, λοιπόν, πως είμαστε ζώα και πως τα δύο πιο δυνατά ένστικτά μας είναι αυτά της αυτοσυντήρησης και της διαιώνισης του είδους.
Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει σχέση με το πρώτο από αυτά. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Πρέπει ο οργανισμός μας να είναι πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό που απειλεί τη ζωή του. Γι αυτόν τον λόγο έχει δημιουργηθεί μία αντίδραση (όχι μόνον στον άνθρωπο, αλλά σε όλα τα θηλαστικά) που έχει ονομαστεί "αντίδραση στρες".
Κατ΄αυτήν όποτε κάτι μας δημιουργεί φόβο,
εκκρίνονται ορμόνες και φλεγμονώδεις ουσίες, προκειμένου να αυξηθεί η δύναμή μας για να παλέψουμε με τον "εχθρό" ή να τρέξουμε μακριά του για να γλυτώσουμε.

Ο φόβος, λοιπόν, είναι αυτός που διεγείρει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει την αντίδραση του στρες που ονομάζεται και αντίδραση μάχης ή φυγής.
Όταν υπάρχει πραγματικός εχθρός από τον οποίο μπορούμε να γλυτώσουμε με πάλη ή φυγή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι χημικές ουσίες που παράγονται κατ΄αυτήν την αντίδραση καταναλώνονται και μετά το τέλος του προβλήματος, ο οργανισμός επανέρχεται στην ισορροπία του. Το ίδιο συμβαίνει και αν ο εχθρός δεν είναι πραγματικός, αλλά η διάρκειά του είναι μικρή. Ο οργανισμός επανέρχεται και πάλι στην ισορροπία του.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο εχθρός που προκαλεί τον φόβο δεν είναι αντιμετωπίσιμος με πάλη ή φυγή και η διάρκειά του είναι μεγαλύτερη από αυτή που αντέχει κάθε οργανισμός. Οι ορμόνες του στρες και οι άλλες φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται σε αυτή τη περίπτωση δεν μπορούν να καταναλωθούν (με την πάλη ή το τρέξιμο). Παραμένουν στον οργανισμό περισσότερο από όσο αυτός αντέχει και τελικά διαταράσσουν την ισορροπία του οδηγώντας τον σε ασθένειες. Είναι στην εποχή μας αποδεδειγμένο ερευνητικά πως το 90% περίπου των γνωστών ασθενειών έχουν τις ρίζες τους στην αντίδραση αυτή του στρες. Καθώς επίσης, πως το 90% των επισκέψεων στους γιατρούς οφείλεται και πάλι στο στρες!

Τα αρνητικά μας συναισθήματα δημιουργούνται όλα στη βάση τους από κάποιο φόβο. Γι αυτό και αποτελούν αυτά ένα από τα χειρότερα στρες για τον οργανισμό μας. Όχι μόνον δεν είναι αντιμετωπίσιμα με μάχη ή φυγή, αλλά διαρκούν και πολύ, κάποιες φορές, όσο και η ζωή μας, δυστυχώς... Μένουν μέσα μας και δίχως να το καταλαβαίνουμε καταστρέφουν σιγά-σιγά και ύπουλα τον οργανισμό μας.

Πολλοί τον θυμό που κουβαλούν μέσα τους ή την κακία, την ανασφάλεια, τις αγωνίες τους, τα θεωρούν φυσικά συναισθήματα αφού τα βρίσκουν δικαιολογημένα σύμφωνα με τις συνθήκες της ζωής τους. Μπορεί να είναι δικαιολογημένα, αυτό όμως δεν τα κάνει και ακίνδυνα για την υγεία τους, δυστυχώς. Αν δεν μπορέσουν να τα διαχειριστούν σωστά εγκαίρως, προβλήματα υγείας θα αντιμετωπίσουν σύντομα στη ζωή τους.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η διαχείριση των συναισθημάτων, το πρώτο βήμα και το πιο δύσκολο είναι όμως η αναγνώρισή τους μέσα μας και η αποδοχή τους. 
Όποιος θυμώνει εύκολα, ή αντιμετωπίζει τους άλλους απότομα ή με κακία, όσο δικαιολογημένη και αν θεωρεί την συμπεριφορά του, θα πρέπει να κατανοήσει πως κινδυνεύει η υγεία του αν δεν ξεκαθαρίσει την αιτία ή τις αιτίες που του έχουν δημιουργήσει μέσα του αυτά τα συναισθήματα, ώστε να μπορέσει να κάνει κάτι για να τα διαχειριστεί. 
Μπορεί να πιστεύει πως υπεύθυνοι είναι οι άλλοι που του τα δημιουργούν με τη συμπεριφορά τους, αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Οι απέναντί μας, φέρονται σύμφωνα με τις δικές τους εμπειρίες και αν μας βλάπτουν, είναι γιατί οι ίδιοι δεν είναι καλά μέσα τους. Τα δικά τους αρνητικά συναισθήματα οδηγούν τις πράξεις τους. Άνθρωπος ήρεμος και ευχαριστημένος δεν μπορεί να βλάψει κανέναν, όπως εύκολα μπορείτε να κατανοήσετε.
Δεν φταίει λοιπόν η συμπεριφορά των άλλων αν εμείς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με αρνητικά συναισθήματα. Είναι δικό μας εσωτερικό το πρόβλημα, και όσο νωρίτερα το καταλάβουμε και φροντίσουμε να το διαχειριστούμε τόσο καλύτερη θα είναι η υγεία και η ζωή μας ολόκληρη.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.