Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Το έντερο και η υγεία μας

Γεια σας φίλες και φίλοι

Το σώμα μας το μοιραζόμαστε με μικροοργανισμούς, όπως πολλές φορές σας έχω πει. Η πρόσφατη επιστημονική άποψη είναι πως έχουμε περίπου τον ίδιο αριθμό ανθρώπινων κυττάρων με αυτά των μικροοργανισμών που κατοικούν στο σώμα μας…

Χωρίς αυτή τη ποικιλία μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί, μύκητες κ.λπ) δεν θα ήταν δυνατή η λειτουργία του οργανισμού μας. Πολλοί από αυτούς κατοικούν στο δέρμα μας, άλλοι στο αναπνευστικό μας, άλλοι στο πεπτικό μας κ.λπ. Άλλοι από αυτούς είναι «καλοί» και άλλοι «κακοί» για εμάς και από την ισορροπία που υπάρχει μεταξύ τους

εξαρτάται η καλή ή όχι λειτουργία του οργάνου μας που τους περιέχει.

Έρευνες σχετικές με την κατάσταση των μικροοργανισμών που ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα έχουν δείξει πως η δική τους ισορροπία  σχετίζεται όχι μόνον με την κατάσταση του πεπτικού μας συστήματος αλλά και με αυτή του ψυχισμού μας.

Ερευνητές έχουν προσπαθήσει να βελτιώσουν έντερα που πάσχουν έχοντας διαταραγμένη εντερική χλωρίδα (αναλογίες μικροβίων που κατοικούν στο έντερο) με μεταφορά σε αυτά κοπράνων από δότες που είχαν φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Τα αποτελέσματα σε έντερα που έπασχαν από C. diff ήταν θετικά κατά 80 – 90%. Η κατάσταση δηλαδή των ασθενών βελτιώθηκε κατά 80 – 90%.

Είναι πολλοί οι επιστήμονες οι οποίοι διαπιστώνοντας την διαταραγμένη αναλογία μικροοργανισμών του εντέρου που ανακαλύπτουν σε διάφορες παθήσεις, πιστεύουν πως μπορούν να βελτιώσουν τις παθήσεις αυτές βελτιώνοντας την αναλογία των μικροοργανισμών του εντέρου τους, όπως έχει συμβεί με τη μόλυνση από το C. diff. Έτσι πρόσφατα, ερευνητές παρατήρησαν πως και στους ασθενείς με νόσο Alzheimers η αναλογία των μικροβίων του εντέρου τους είναι αποδιοργανωμένη και μελέτες σε ποντίκια έδειξαν πως η διαταραγμένη αναλογία του μικροβιακού πληθυσμού του εντέρου επηρεάζει την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το σκεπτικό των πιο πάνω ερευνητών είναι λοιπόν, πως τα προβιοτικά όπως και τα πρεβιοτικά, για τα οποία σας έχω μιλήσει αναλυτικά παλαιότερα, καθώς και η λεγόμενη Μεσογειακή διατροφή είναι μέσα με τα οποία μπορεί κάποιος να προλάβει την έκπτωση της νευρικής λειτουργία που οδηγεί σε Alzheimers.

Όπως βλέπετε οι έρευνες είναι πάντα περιορισμένες σε έναν παράγοντα και μόνον. Είναι όμως διαπιστωμένο πια, πως οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και την αποδιοργανώνουν. Μέσα από αυτή την αποδιοργάνωση, όπως καταλαβαίνετε, επηρεάζονται πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως έχει διαπιστωθεί.

Για άλλη μια φορά θα επισημάνω, λοιπόν, πως ο σωστός τρόπος ζωής και σκέψης, που βοηθάει στην αντιμετώπιση των στρεσογόνων καταστάσεων μειώνοντας τις βλάβες που οι ορμόνες του στρες κάνουν στον οργανισμό είναι απαραίτητο να αρχίσει να διδάσκεται από νωρίς στον άνθρωπο. Ο οργανισμός δεν αποτελείται από ανεξάρτητα μέρη. Λειτουργεί σαν σύνολο και σαν τέτοιο θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε.

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.