Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Διατροφή και διαβήτης


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το ξέρω πως γίνομαι σε κάποιους κουραστική, ίσως, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, αλλά τι να κάνω; Αυτός είναι ο ρόλος μου στη ζωή και θέλω να τον παίζω όσο καλύτερα μπορώ. Να σας ενημερώνω, δηλαδή, για όλα όσα βελτιώνουν την υγεία και τη ζωή σας. Πληροφορίες που ίσως δεν μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες έτσι κάπου αλλού.

Για την διατροφή σας έχω μιλήσει πολλές φορές, αφού αυτή αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της διαχείρισης του στρες με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προσφέρει, οι οποίες αντιμετωπίζουν
τις «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου» που δημιουργούν στον οργανισμό οι ορμόνες του στρες και βλάπτουν με αυτές τα κύτταρά του.

Στα βιβλία μου, όπως και σε πολλές αναρτήσεις σ’ ετούτη εδώ τη σελίδα, σας έχω τονίσει πως η ιδανική διατροφή πρέπει να περιέχει κυρίως φρούτα, λαχανικά, αναποφλοίωτους σπόρους (μαύρο ψωμί, ολικής άλεσης ζυμαρικά, αναποφλοίωτο ρύζι κλπ), ξηρούς καρπούς και μικρά λιπαρά ψάρια. Αυτές είναι οι τροφές που μας προστατεύουν από τις βλάβες των ορμονών του στρες. Βοηθούν, δηλαδή, στην πρόληψη ασθενειών. Πρόσφατη έρευνα έχει συνδέσει την διατροφή αυτή με την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη σε ποσοστό 23-30%.

Ερευνητές, με πρόσφατες μελέτες τους, διαπιστώνουν όλο και περισσότερο την μεγάλη αξία που έχουν αυτές οι τροφές στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Μία  τέτοια μελέτη αφορά την συνεισφορά της κατανάλωσης αναποφλοίωτων σπόρων και μία άλλη, αυτής των φρούτων και λαχανικών, στην πρόληψη  του σακχαρώδη διαβήτη.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Συγκριτικά με όσους καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα αναποφλοίωτων σπόρων από μία φορά τον μήνα, η κατανάλωση μόλις μίας μερίδας τροφής ημερησίως ή περισσοτέρων, που περιέχουν αναποφλοίωτους σπόρους μειώνει κατά 19% και 21% αντίστοιχα, την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Όσο για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αύξηση της κατανάλωσής τους κατά 66 γραμ./ημέρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά 25%.

Παρ΄ότι είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες η προτροπή (διεθνείς οδηγίες) για κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, πολύ λίγοι ακολουθούν αυτό τον κανόνα στη διατροφή τους, δυστυχώς, όπως έχει διαπιστωθεί ερευνητικά. 
Είναι πραγματικά περίεργο, γιατί ο άνθρωπος δεν κάνει πάντα αυτό που θα βοηθήσει την υγεία και τη ζωή του και διαλέγει δρόμους που τον οδηγούν σε προβλήματα και ασθένειες… Μοιάζει σαν να χρειάζεται τα παθήματα αυτά για «μαθήματα» στη ζωή του.
Ωστόσο εμείς που είμαστε επιφορτισμένοι με το δύσκολο έργο της συνεχούς ενημέρωσης για την βελτίωση υγείας και ζωής, δεν μπορούμε να παραιτηθούμε. Θα είμαστε πάντα εδώ βοηθοί, για όποιον μας χρειάζεται.

Με αγάπη

2 σχόλια:

Σταθης είπε...

Η επαναληψη της σωστης γνωσης ΠΑΝΤΟΤΕ ειναι χρησιμη.
Καλημερα

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.