Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Άσκηση και υπέρταση

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ο ρόλος μου εδώ και αρκετά χρόνια είναι, όπως θα έχετε καταλάβει, να σας ενημερώνω για την συμμετοχή της κακοδιαχειρισμένης αντίδρασης του στρες στη δημιουργία ασθενειών και για τους τρόπους αποφυγής ή βελτίωσης αυτών των τελευταίων.
Οι έρευνες γύρω από αυτόν τον τομέα πληθαίνουν καθημερινά, αλλά δυστυχώς, όπως γίνεται πάντα με τις έρευνες, μελετάται ένας μόνον παράγοντας κάθε φορά, και γι αυτό ο ρόλος αυτού που ασχολείται με την ολοκληρωμένη διαχείριση του στρες είναι αρκετά δύσκολος, αφού πρέπει να μελετάει με υπομονή όλες αυτές τις έρευνες και να τις συσχετίζει με τη σωστή ολοκληρωμένη διαχείριση του στρες. Ωστόσο είναι ένας πολύ ενδιαφέρων ρόλος και νιώθω ευτυχής που τον έχω αναλάβει.

Σήμερα θα σας ενημερώσω για μία καινούργια
έρευνα που αφορά την υπέρταση και τη σχέση της με την άσκηση, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Circulation. Η άσκηση (σας θυμίζω, τουλάχιστον 1/2 ώρα την ημέρα γρήγορο περπάτημα τις 5 ημέρες της εβδομάδας) αποτελεί έναν από τους κανόνες σωστής διαχείρισης του στρες. Με αυτήν καταναλώνονται και μειώνονται οι ορμόνες και οι φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται κατά την αντίδραση του στρες, ενώ παράλληλα αυξάνεται η παραγωγή ορμονών και ουσιών που βελτιώνουν την υγεία και την διάθεσή μας. 

Ερευνητές σε πρόσφατη ανάρτησή τους ανακοινώνουν πως διαπίστωσαν ότι η καθημερινή συστηματική άσκηση μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση ακόμα και σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση στις οποίες ο υπεραερισμός που δημιουργείται λόγω της μολυσμένης ατμόσφαιρας οδηγεί σε αύξηση στον οργανισμό των βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στο περιβάλλον. Ωστόσο η μείωση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας δεν μπορεί να πάψει να θεωρείται παράγοντας προληπτικός για την εμφάνιση υπέρτασης, όπως συμπεραίνουν με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους οι πιο πάνω επιστήμονες.

Σε μολυσμένη ή όχι ατμόσφαιρα, η άσκηση παραμένει, λοιπόν, ένας σημαντικός παράγοντας σωστής διαχείρισης της αντίδρασης του στρες, κατά την οποία παράγονται ουσίες που οδηγούν σε σκλήρυνση των αγγείων και υπέρταση.

Σας βεβαιώνω όμως, από την δική μου εμπειρία με άτομα που μαθαίνουν κοντά μου τη σωστή διαχείριση του στρες, πως και άλλος ένας από τους κανόνες της σωστής διαχείρισης του στρες, η αναπνευστική χαλάρωση (αργές ήρεμες αναπνοές με παράταση της εκπνοής)  έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην υπέρταση. Μετά από 15 τέτοιες αναπνοές, η αρτηριακή πίεση κατεβαίνει κατά 2 mm Hg. Μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα αυτό καθένας. Όσοι αποφασίσουν να κάνουν κάθε 3 περίπου ώρες μέσα στην ημέρα τους 10 -15 τέτοιες αναπνοές (αναπνευστική χαλάρωση) θα δουν σύντομα να μειώνεται η ανάγκη τους για φάρμακα για τη ρύθμιση της υπέρτασής τους. Το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα, αρκετά άτομα στις ομάδες που ασκούνται στη διαχείριση του στρες στο ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ. Δοκιμάστε το και συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας.

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.