Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Έρωτας και αρτηριακή πίεση...


Η αρτηριακή πίεση είναι ένας μόνον από τους βιολογικούς δείκτες που ανεβαίνουν με την έκκριση των ορμονών του στρες. Είναι πια διαπιστωμένο ερευνητικά, πως σε αύξηση της πίεσης, αν κάνει κάποιος μερικές αργές χαλαρωτικές αναπνοές εκείνη κατεβαίνει άμεσα κατά 2 βαθμούς. 
Και βέβαια τώρα γνωρίζουμε πως στο σταμάτημα της αντίδρασης του στρες οδηγεί όχι μόνον η αργοπόρηση των αναπνοών, αλλά και η αυτοσυγκέντρωση καθώς και τα θετικά συναισθήματα. Όλα αυτά, επομένως, οδηγούν προφανώς σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο οι ερευνητές, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να μελετούν το θέμα από
πολλές οπτικές γωνίες.  Πρόσφατα κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να μελετήσουν το κατά πόσο το ρομαντικό αίσθημα της αγάπης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Υπέβαλαν, λοιπόν, τους συμμετέχοντες στο πείραμα σε στρες, βάζοντας τα γυμνά τους πόδια σε παγωμένο νερό για λίγα λεπτά. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν κοντά τους στο πείραμα το αγαπημένο τους πρόσωπο για συμπαράσταση, σε άλλους δόθηκε η οδηγία να σκέφτονται το αγαπημένο τους πρόσωπο, και σε μία τρίτη ομάδα δόθηκε η οδηγία να σκέφτονται τα όσα έκαναν μέσα στην ημέρα τους.

Παρατηρήθηκε, πως οι συμμετέχοντες που είχαν κοντά τους το αγαπημένο τους πρόσωπο όπως και αυτοί που είχαν την οδηγία να σκέφτονται το αγαπημένο τους πρόσωπο κατά τη διάρκεια του πειράματος είχαν χαμηλότερη αρτηριακή  πίεση κατά τη διάρκεια του στρες, από εκείνους που είχαν την οδηγία να σκέφτονται τα όσα έκαναν κατά τη διάρκεια της ημέρας τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μία ρομαντική σχέση, βοηθάει τον οργανισμό να έχει καλύτερη αντοχή στα στρες της ζωής και επομένως βοηθάει την υγεία. 
Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από αυτό το πείραμα, αφού έχει πλέον διαπιστωθεί ερευνητικά πως τα θετικά συναισθήματα (όχι μόνον ο ρομαντικός έρωτας) βοηθούν στην αύξηση της αντοχής του οργανισμού στα στρες της ζωής.

Δεν θα σας συμβουλέψω, λοιπόν, φίλες και φίλοι μου σήμερα, να ερωτευτείτε προκειμένου να είστε πιο υγιείς, αλλά όπως πολλές φορές το έχω κάνει, να προσπαθήσετε να βιώνετε θετικά συναισθήματα, όσο πιο συχνά μπορείτε, αν θέλετε να είστε υγιείς και να έχετε μια καλή ζωή, γιατί και αυτή εξαρτάται από τα συναισθήματά μας, που επηρεάζουν την ενεργειακή μας κατάσταση.

Με αγάπη  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.