Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Τα λουλούδια ακούν!


Η φύση λειτουργεί σαν ένας ενιαίος τεράστιος οργανισμός. Όσο δύσκολο και αν είναι για τη φτωχή λογική μας να το κατανοήσει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα πάντα είναι συνδεδεμένα και με τις αλληλοεπιδράσεις τους διατηρούν την ζωή στον πλανήτη. 

Επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα, πως τα φυτά,  αντιλαμβάνονται τους θορύβους γύρω τους και συμπεριφέρονται ανάλογα.  Μπορεί τα λουλούδια να μην έχουν αυτιά σαν τα δικά μας, αλλά δεν τα χρειάζονται στη δική τους μορφή ζωής. Εισπράττουν τις δονήσεις των ήχων με κάποιον άλλο τρόπο
και αλλάζουν τη δική τους συμπεριφορά, με τρόπους που προσπαθούν οι επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν…

Ανακάλυψαν αυτοί πρόσφατα, σε πειράματα που έκαναν με το γνωστό μας φυτό «νυχτολούλουδο» (evening primrose), ότι αυτό αντιδρά στον ήχο του βουητού των φτερών των μελισσών και αυξάνει την περιεκτικότητα ζάχαρης στο νέκταρ των λουλουδιών του !

Συγκεκριμένα, μελέτησαν 650 τέτοια φυτά, βάζοντας αυτά στην επίδραση σιωπής, ήχους τριών διαφορετικών συχνοτήτων και  μαγνητοφωνημένο βουητό μέλισσας.
Παρατήρησαν πως το μαγνητοφωνημένο βουητό των φτερών της μέλισσας καθώς και οι ήχοι πολύ χαμηλών συχνοτήτων που έμοιαζαν με αυτό,  αύξαναν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο νέκταρ των λουλουδιών κατά 20%  μέσα σε 3 λεπτά! Παρατήρησαν επίσης πως το φαινόμενο δεν άλλαζε στα λουλούδια που τους έλειπαν κάποια πέταλα. 
Θεωρούν, γι αυτό, πως τα λουλούδια λειτουργούν σαν υποδοχείς των ηχητικών δονήσεων και τις μεταφέρουν με κάποιον τρόπο στο υπόλοιπο φυτό, και λένε πως ίσως συμβάλλει σε αυτό και το σχήμα των λουλουδιών, που δημιουργούν ένα είδος χοάνης προς το κέντρο τους.

Το πώς τα φυτά μετατρέπουν τις ηχητικές δονήσεις σε εντολές παραγωγής ζάχαρης για το νέκταρ τους, μένει να διευκρινισθεί στο μέλλον…

Μπορεί η σημερινή ανάρτησή μου, φίλες και φίλοι μου, να μην έχει σχέση με το στρες, αλλά με την βελτίωση υγείας και ζωής σίγουρα έχει. Γιατί όταν ο άνθρωπος κατανοήσει το θαύμα του οποίου είναι μέρος ενεργό, σίγουρα αισθάνεται δυνατός, αλλά και υπεύθυνος για όλα όσα αυτό το θαύμα περιέχει. Και αυτή η συνειδητοποίηση βελτιώνει τόσο τη δική του την υγεία και ζωή αλλά και τη ζωή ολόκληρου του πλανήτη.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.