Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Επιχειρηματικότητα και στρες


Στρες δεν είναι το άγχος, όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Στρες έχουν ονομαστεί χάριν συντομίας οι αιτίες που προκαλούν στον οργανισμό την αντίδραση του στρες.
Η αντίδραση αυτή είναι η αντίδραση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης των ζωντανών οργανισμών, όπως πολλές φορές σας έχω πει. Στα θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου) παράγονται κατ΄αυτήν οι γνωστές στους περισσότερους ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόνη καθώς και άλλες φλεγμονώδεις ουσίες. Ο λόγος της παραγωγής αυτών των χημικών ουσιών από τον οργανισμό
είναι η αύξηση της δύναμης του ζώου για να είναι σε θέση αυτό να παλέψει με τον εχθρό που έχει να αντιμετωπίσει ή να τρέξει γρήγορα μακριά του να γλυτώσει. Γι αυτό και η αντίδραση του στρες έχει ονομαστεί «αντίδραση μάχης ή φυγής».

Ωστόσο στην εποχή μας, ο άνθρωπος δεν έχει πια μόνους εχθρούς τα άγρια θηρία, τις καιρικές συνθήκες και τα μικρόβια. Βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με πολλούς εχθρούς που δεν αντιμετωπίζονται ούτε με μάχη ούτε με φυγή, δυστυχώς. Οι εχθροί αυτοί (στρες) είναι και εξωτερικοί –περιβαλλοντικοί-( όπως οι ηλεκτρομαγν. ακτινοβολίες, τα χημικά στην ατμόσφαιρα και τις τροφές κ.λπ)) και εσωτερικοί –ψυχικοί- (όπως τα αρνητικά συναισθήματα) και το χειρότερο είναι συνεχείς.

Έχει διαπιστωθεί ερευνητικά πως ο οργανισμός χρειάζεται 5 λεπτά χαλάρωσης μετά από 1 λεπτό αντίδρασης στρες,  για να επανέλθει σε ισορροπία η  λειτουργία του. Πράγμα που στη σύγχρονη εποχή, είναι ακατόρθωτο για τους περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα για όσους ζουν στις μεγαλουπόλεις. Γι αυτό και η συνεχής αντίδραση του στρες βλάπτει όλα τα όργανα και οδηγεί σε ασθένειες και μείωση της ενέργειας του ατόμου.

Οι γνώσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή επιχειρηματικότητα. Οι συνθήκες και το περιβάλλον της εργασίας, καθώς και οι σχέσεις των εργαζομένων, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα διοικητικά στελέχη της επιχείρησης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. 
Επιχείρηση με εργαζόμενους που εργάζονται με συνεχή αντίδραση στρες δεν μπορεί να προχωρήσει σωστά, γιατί η απόδοσή τους θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις δυνατότητές τους και η ενέργειά τους αποδιοργανωμένη, πράγμα που θα επηρεάζει αρνητικά την ενέργεια ολόκληρης της επιχείρησης.

Το θετικό, λεγόμενο, στρες, είναι το στρες των ατόμων που έχουν αναπτύξει αντοχή στο στρες και έχουν στόχους και δημιουργική διάθεση. Στην περίπτωση αυτή, η αντίδραση του στρες λειτουργεί θετικά για τον οργανισμό και όχι βλαπτικά, πράγμα που ωφελεί τόσο τους εργαζόμενους όσο και την επιχείρηση συνολικά.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να φροντίζουν οι επιχειρήσεις να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι σε αυτές καθώς και τα διοικητικά στελέχη τους για την σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες και να προσφέρουν σε αυτούς τις απαραίτητες συνθήκες χαλάρωσης κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους.

Όπως είναι απαραίτητο να δημιουργούνται συνθήκες δημιουργίας, σε όλα τα επίπεδα εργασίας μιας επιχείρησης, ώστε το στρες των εργαζομένων να γίνεται θετικό και να αυξάνει έτσι  η ενέργεια και η αποδοτικότητά τους.
Όταν η εργασία γίνεται χαρά, κάθε επιχείρηση ανθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.