Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Τροφικές αλλεργίες και μικρόβια του εντέρου


Για τον ρόλο των μικροβίων του εντέρου στην υγεία μας, σας έχω μιλήσει αρκετές φορές. Από αυτά τα μικρόβια, (την αναλογία δηλαδή ωφελίμων/βλαβερά) εξαρτάται η καλή ποιότητα του βλεννογόνου του εντέρου καθώς και η παραγωγή ορμονών όπως η γνωστή σεροτονίνη.
Όταν ο βλεννογόνος του εντέρου πάσχει, χάνεται η ομαλότητά του, δημιουργούνται σε αυτόν μικρές ρωγμές, μέσα από τις οποίες ουσίες των τροφών που φυσιολογικά θα κατέληγαν στα κόπρανα περνούν μέσα στα αγγεία του εντέρου και με τη κυκλοφορία μεταφέρονται παντού, ερεθίζοντας το ανοσοποιητικό και δημιουργώντας την γνωστή μας αλλεργική αντίδραση.

Η σωστή, λοιπόν, αναλογία ωφελίμων προς βλαβερά μικρόβια του εντέρου,

ευθύνεται για τις περισσότερες από τις αλλεργικές αντιδράσεις μας στα τρόφιμα και όχι αυτά τα ίδια τα τρόφιμα. Αυτό παραδέχτηκε πρόσφατα και ο καθηγητής τροφικών αλλεργιών του πανεπιστημίου του Σικάγο, Cathryn Nagler.

Σε πρόσφατη έρευνα που έκανε ο ίδιος σε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Ιταλίας, μετέφεραν μικρόβια από τα κόπρανα μικρών παιδιών στο έντερο ποντικιών τα οποία είχαν μεγαλώσει σε απόλυτα στείρο περιβάλλον, και δεν είχαν καθόλου μικρόβια στον έντερό τους. 
Διαπίστωσαν πως τα ποντίκια στα οποία μεταφέρθηκαν τα κόπρανα των παιδιών που είχαν αλλεργία στο γάλα αγελάδας, παρουσίασαν και αυτά αλλεργία σε αυτό το γάλα, ενώ τα ποντίκια στα οποία μεταφέρθηκαν κόπρανα υγιών παιδιών δεν παρουσίασαν παρόμοια αλλεργία.

Οι ερευνητές διέκριναν στα κόπρανα των υγιών παιδιών ένα μικρόβιο το οποίο παράγει ένα λιπαρό οξύ. το οποίο προηγούμενες έρευνες έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη υγιούς μικροβιακού περιβάλλοντος στο έντερο.
Κάθε ωφέλιμο μικρόβιο του εντέρου είναι σημαντικό και παίζει τον δικό του ρόλο στη υγεία του εντέρου, κατέληξαν οι ερευνητές. Και η επίδραση στα μικρόβια του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των τροφικών αλλεργιών.

Σας θυμίζω, λοιπόν, φίλες και φίλοι μου, πως για να έχετε μία καλή αναλογία ωφελίμων/βλαβερά μικρόβια στον έντερό σας θα πρέπει η τροφή σας να περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, αναποφλοίωτους σπόρους, όσπρια και τροφές με προβιοτικά (φυσικό γιαούρτι, κεφίρ, ψωμί με προζύμι, ξινολάχανο). Αυτή είναι η διατροφή που βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου μας, όπως πολλές φορές σας έχω και παλαιότερα εξηγήσει.

Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.