Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Τα αρνητικά μας συναισθήματα


Αυτό που παιδεύει περισσότερο τους ανθρώπους στη ζωή δεν είναι τόσο οι διάφορες δύσκολες συνθήκες, αλλά τα συναισθήματα που αυτές του δημιουργούν. Γιατί τα συναισθήματα είναι εκείνα που του καταστρέφουν ή του βελτιώνουν την υγεία και τη ζωή, όχι οι συνθήκες.
Τα αρνητικά από αυτά, δημιουργώντας την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλο, αποδιοργανώνουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, αν διαρκούν περισσότερο από τις αντοχές του. Ενώ τα θετικά, ομαλοποιώντας τη λειτουργία της καρδιάς του, βοηθούν κάθε οργανισμό να έχει υγεία και καλή ζωή. Γιατί η καλή λειτουργία της καρδιάς, σταματάει την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλο και εναρμονίζει όλες τις ενέργειες του σώματος, πράγμα που βοηθάει και την υγεία και τη ζωή.

Το τι νιώθουμε για αυτό που ζούμε, είναι αυτό που καθορίζει την υγεία και τη ποιότητα της ζωής μας.
Πώς γίνεται να νιώθω καλά, όταν ζω σε άσχημες συνθήκες; Θα ρωτήσει αμέσως κάποιος.
Ο μόνος τρόπος είναι, να σκεφτούμε πως βρισκόμαστε σε αυτές τις συνθήκες όχι τυχαία, αλλά για κάποιο λόγο. Αν θεωρεί κάποιος τη ζωή τυχαίο γεγονός, τότε τυχαίες θα θεωρεί και τις κακοτοπιές της. Αυτό θα τον κάνει να αισθάνεται μικρός, φοβισμένος, και ανήμπορος. Συναισθήματα αρνητικά, που βλάπτουν ακόμη περισσότερο την υγεία και τη ζωή του. Αν αντίθετα, όμως,  θεωρήσει πως τα γεγονότα που βιώνει δεν είναι τυχαία και τα δει σαν ευκαιρίες που του δίνονται για να φιλοσοφήσει, να δει τη ζωή με άλλα μάτια και να την αλλάξει, αλλάζοντας τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, τότε τα συναισθήματα που θα δημιουργηθούν μέσα του θα είναι θετικά (ελπίδα, πίστη κ.λπ), πράγμα που θα βοηθήσει και την υγεία και τη ζωή του.

Το πώς αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής μας,
σαν σχολείο ή σαν φυλακή, εξαρτάται από εμάς και μόνον. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που μέσα σε πολύ άσχημες συνθήκες μεγαλούργησαν, επιστήμονες και μη. Έχουμε πραγματικά μεγάλη δύναμη μέσα μας, αρκεί να το πιστέψουμε.

Και οι σχέσεις μας με τους άλλους πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτός που μας παιδεύει με τη συμπεριφορά του, δεν το κάνει για εμάς… Δυστυχώς γι αυτόν, μέσα του παιδεύεται εκείνος με θέματα που δεν έχει λύσει (πιθανότατα από την παιδική του ηλικία) και με τη συμπεριφορά αυτή ζητάει την προσοχή και τη βοήθειά μας. Οι άσχημες συμπεριφορές είναι κραυγές αγωνίας και κάλεσμα αγάπης, αντίθετα με ότι οι περισσότεροι πιστεύουν. Πόσοι όμως το καταλαβαίνουν; Πόσοι μπορούν να δώσουν αγάπη, να συμπονέσουν και να συγχωρέσουν αυτούς που τους παιδεύουν;

Και όμως, αν αυτός που παιδεύεται καταφέρει να κάνει την υπέρβαση και κατανοήσει το πρόβλημα που έχει αυτός που βρίσκεται απέναντί του και τον παιδεύει, τα μάγια λύνονται ως …δια μαγείας…
Αν αντί να μισεί αυτόν που τον παιδεύει, κατανοήσει το πρόβλημα που εκείνος κρύβει μέσα του και τον συμπονέσει, ακόμη και αν δεν τον συγχωρέσει ή αγαπήσει, η συμπόνια από μόνη της, σαν θετικό συναίσθημα θα κάνει το θαύμα της. Θα αλλάξει την δική του ενέργεια, θα την κάνει αρμονική (μέσα από την καλή λειτουργία της καρδιάς του) και αυτή η ενέργεια επιδρώντας στον απέναντί του θα βελτιώσει τις συμπεριφορές και εκείνου. Με τον τρόπο αυτό η σχέση τελικά θα ισορροπήσει.

Δεν είναι κακά τα αρνητικά συναισθήματα. Είναι όμως δείκτες λανθασμένης δικής μας αντίληψης, σκέψης και συμπεριφοράς. Αν το σκεφτόμαστε αυτό κάθε φορά που τα νιώθουμε, θα δούμε την υγεία και τη ζωή μας να ανθίζει.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.