Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Κανέλα και διαβητικοί ασθενείς (21)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την κανέλα και τις εκπληκτικές της θεραπευτικές ιδιότητες σας έχω μιλήσει παλαιότερα. Ωστόσο πληθαίνουν οι ιατρικές ερευνητικές εργασίες που δείχνουν πως ένα σημαντικό όφελος από τη χρήση της στη διατροφή τους μπορούν να έχουν οι διαβητικοί ασθενείς.

Έχει διαπιστωθεί σε περισσότερες από μία μελέτες, πως η καθημερινή χρήση κανέλας, (περίπου 1 γραμ/την ημέρα)
βοηθάει πολύ την βελτίωση των τιμών του σακχάρου και την πτώση της γλυκοζυλιομένης αιμοσφαιρίνης (Α1c) σε ασθενείς που πάσχουν από τον διαβήτη των ενηλίκων (τύπου 2). Σε εφήβους, όμως, που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, δεν παρατηρήθηκε  η ίδια επίδραση.

Στους ενήλικες διαβητικούς ασθενείς, η έρευνα έδειξε πως αυτοί παρουσίασαν εκτός από την βελτίωση των τιμών του σακχάρου τους, βελτίωση και στις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης. Τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής.

Έχοντας στον νου και μια άλλη ιδιότητα της κανέλας, αυτή της μείωσης της πηκτικότητας του αίματος και της δημιουργίας θρόμβων, νομίζω  πως είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουν οι ενήλικες διαβητικοί ασθενείς πως θα έχουν σημαντικό όφελος στην υγεία τους εάν παράλληλα με την προσεγμένη διατροφή  και τη φαρμακευτική τους αγωγή προσθέσουν καθημερινά τη χρήση κανέλας στα ροφήματα ή το γιαούρτι τους.

Πολύς λόγος έχει γίνει για το εάν η κανέλα Κεϋλάνης είναι ανώτερη από την λεγόμενη Κάσσια. Την συνηθισμένη κανέλα, δηλαδή, που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε εδώ στην Ελλάδα, που έχει πιο δυνατή γεύση, άρωμα και χρώμα.
Οι έρευνες, μέχρι τώρα, δεν έχουν ξεκαθαρίσει με βεβαιότητα αυτό το θέμα, γι αυτό μπορεί να  διαλέξει ο καθένας όποια ταιριάζει καλύτερα στη γεύση του.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.