Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Μην φοβάστε τα άσχημα νέα ! (99)


Έκπληξη! Έκπληξη! Ο εγκέφαλός μας έχει την ικανότητα να μειώνει την επίδραση που τα άσχημα νέα έχουν επάνω του εάν τον αφήσουμε να τα επεξεργαστεί…
Αντί δηλαδή να προσπαθούμε να μην σκεφτόμαστε όσα μας φοβίζουν, είναι καλύτερα να τα επεξεργαζόμαστε, ώστε να χάσουν την αρνητική επίδραση που έχουν στον οργανισμό μας, λένε οι ερευνητές.

Αν ακούτε κάτι άσχημο στις ειδήσεις,
ή διαβάζετε έναν άσχημο τίτλο στην εφημερίδα σας, μην κλείνετε αμέσως την εφημερίδα, την τηλεόρασή σας ή αλλάζετε κανάλι. Μείνετε να ακούσετε ή να διαβάσετε ολόκληρη την ιστορία. Με τον τρόπο αυτό τα άσχημα νέα γίνονται πολύ πιο «ευκολοχώνευτα», γιατί ο εγκέφαλος έχει τον χρόνο να τα επεξεργαστεί.
Οι έρευνες έχουν δείξει πως με τον τρόπο αυτό, η αρνητική επίδραση της άσχημης είδησης είναι πολύ μικρότερη στον οργανισμό.

Ο περισσότερος κόσμος προσπαθώντας να «ξορκίσει» το κακό, προσπαθεί να το διώξει από τον νου του, όσο γίνεται γρηγορότερα. Αλλά αυτό, όπως λένε οι ψυχολόγοι, είναι σαν να βάζουμε μία μπριζόλα στο στομάχι μας, και να του στερούμε συγχρόνως όλα τα απαραίτητα χωνευτικά υγρά του. Πώς θα την διαλύσει; Θα μείνει αυτή μέσα του σαν πέτρα να το παιδεύει…

Μην φοβάστε λοιπόν τις άσχημες ειδήσεις. Ενημερωθείτε γι αυτές, ώστε να μην μένουν στον νου σας σαν πέτρες που θα τον βαραίνουν στην συνέχεια ολόκληρη την ημέρα, επηρεάζοντας την διάθεσή σας.

Μόνον προσέξτε να μην το παρακάνετε. 
Η άλλη άκρη είναι εξ ίσου επικίνδυνη. Το να αναμασάμε όσα άσχημα ακούσαμε ή διαβάσαμε όταν βρισκόμαστε με τη παρέα μας, δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας. Γιατί σύμφωνα με την "νευροπλαστικότητα" ο εγκέφαλός μας δυναμώνει στα σημεία που λειτουργούν συχνά και αποδυναμώνεται στα υπόλοιπα. Οι φόβοι δηλαδή και το συνεχές στρες μειώνει τις ικανότητές μας για μάθηση και απομνημόνευση και μας κάνει όλο και πιο ευαίσθητους στα στρες της ζωής.
Είναι πολύ καλύτερο στις συναντήσεις με τους φίλους να μιλάμε για ευχάριστα πράγματα, να κάνουμε όμορφα όνειρα και να γελάμε. 
Έτσι το καλό που μας προσφέρει η επαφή με τους φίλους μας γίνεται ακόμη καλύτερο για τον οργανισμό, δεν λειτουργεί η αντίδραση του στρες και σταματάει η  παραγωγή των ορμονών που καταστρέφουν την υγεία μας.

Η επαφή με τους φίλους είναι ένα πολύ καλό αντίδοτο στα στρες της ζωής. Ας φροντίζουμε να το απολαμβάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε και να μην το χαραμίζουμε αναμασώντας τις άσχημες ειδήσεις που διαβάσαμε ή ακούσαμε.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.