Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Η σχέση των αντιβιοτικών με την παχυσαρκία και τον διαβήτη (96)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τον μικροβιακό πληθυσμό του πεπτικού μας σωλήνα, σας έχω μιλήσει παλαιότερα και έχω ανεβάσει και ένα ενημερωτικό βίντεο στο Youtube.
Το «μικροβίωμα» όπως λέγεται αυτός ο πληθυσμός, είναι υπεύθυνο για την σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Πρόσφατες έρευνες, συνδέουν μάλιστα αυτά τα μικρόβια με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και την παχυσαρκία.
Ερευνητές  στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στην Αμερική, διαπίστωσαν πως,
η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη αλλά και παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή. Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο ιατρικό περιοδικό European Journal of Endocrinology.

Τα αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν μόνον τα βλαβερά για την υγεία μας μικρόβια. Επηρεάζουν και αυτά του εντέρου μας  και αλλάζοντας τις ισορροπίες τους μέσα στον πεπτικό μας σωλήνα είναι ικανά να μας οδηγήσουν σε ασθένειες και παχυσαρκία.  Το πρόβλημα φαίνεται να είναι σοβαρότερο όταν τα αντιβιοτικά χορηγούνται νωρίς, στην παιδική ηλικία.
Καλό είναι αυτό να το συνειδητοποιήσουμε, γιατί είναι πολλοί εκείνοι που καταναλώνουν πολλά αντιβιοτικά, πολλές φορές μάλιστα, χωρίς να συμβουλευτούν κάποιον γιατρό. 

Εκτός από το θέμα των αντιβιοτικών, είναι αρκετές οι έρευνες που έχουν δείξει πως οι αναλογίες μεταξύ των μικροβίων του εντέρου είναι διαφορετικές στα παχύσαρκα σε σχέση με τα λεπτά άτομα. Είναι φανερό πως στην παχυσαρκία τα μικρόβια παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη εάν είναι η διατροφή που κάνει αυτή την διαφορά ή προϋπάρχει αυτή της διατροφής και οδηγεί στην ανάγκη κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών. 

Οι έρευνες, όπως είναι φυσικό, συνεχίζονται, γιατί ο τομέας αυτός έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού η παχυσαρκία, όπως και ο διαβήτης, αποτελούν δύο μάστιγες της εποχή μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.