Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ρομποτική ιατρική (98)

Λέγοντας ρομποτική ιατρική, εννοούμε την χειρουργική μέσω ρομπότ, του οποίου τη λειτουργία χειρίζεται ο  χειρουργός γιατρός. Είναι αυτή μία τεχνική που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και στα δικά μας νοσοκομεία, για την οποία, λίγο- πολύ, οι περισσότεροι έχετε ακούσει πώς λειτουργεί.

Ξέρατε όμως, πως αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και από απόσταση;
Πως ο γιατρός μπορεί να βρίσκεται σε άλλη πόλη, ακόμη και σε άλλη ήπειρο και να σας χειρουργεί στον τόπο σας, μέσα στο δικό σας νοσοκομείο, ρομποτικά;
Βεβαίως, φίλες και φίλοι μου. Έχει φτάσει εκεί η επιστήμη της ρομποτικής. Ηδη το 2001, χειρουργοί στην Νέα Υόρκη αφαίρεσαν την χοληδόχο κύστη μιας γυναίκας στη Γαλλία, απόσταση μεγαλύτερη από 6000 χιλιόμετρα!

Η ζωή μας αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα πρέπει να αλλάξουν και οι νόμοι, καθώς η τεχνολογία αλλάζει όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Γιατί φανταστείτε να υπάρχει κάποιος που μπορεί να σας χειρουργήσει ρομποτικά από άλλο κράτος με πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που σας ζητάει ο γιατρός στον τόπο σας… Πού θα γίνεται η επέμβαση και ποιος θα χειρίζεται τις συνθήκες;  Ή πάλι αν κάτι δεν πάει καλά κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης πώς και πού θα αποδοθούν ευθύνες;

Οι αποστάσεις μηδενίζονται, οι άνθρωποι έρχονται όλο και πιο κοντά, όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, και όμως ακόμη είναι πολύ δύσκολο, για τους περισσότερους, να αντιληφθούν την ενότητά μας σαν «ανθρωπότητα» καθώς και την ενότητά μας με όλα τα υπόλοιπα δημιουργήματα της φύσης. Οι πέντε αισθήσεις μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση του εγώ και των ορίων του, και κάνουν, δυστυχώς, πολύ δύσκολη την κατανόηση αυτής της ενότητας, και οδηγούν σε όλη αυτή την δυστυχία, τους πολέμους και την αντιπαλότητα που καταστρέφει τη ζωή μας.
Λέτε τελικά, η ανάπτυξη της τεχνολογίας να μας βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα;

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.