Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Κρυολόγημα και...νηστεία (100)

Τι πρέπει να κάνουμε όταν αντιληφθούμε τα πρώτα σημάδια κρυολογήματος ;
Να πάψουμε να τρώμε… Είναι η απάντηση. 
Να κάνουμε νηστεία, όσο και αν φαίνεται παράξενο και τελείως διαφορετικό από ότι νομίζουμε οι περισσότεροι.  Γιατί συνήθως, με τα πρώτα συμπτώματα,
αρχίζουμε τα ζεστά ροφήματα και τις «δυναμωτικές σούπες» (κοτόσουπες και κρεατόσουπες) για να ενισχύσουμε, όπως πιστεύουμε τον οργανισμό.

Οι νεότερες επιστημονικές έρευνες όμως, είναι τελείως αντίθετες σε αυτές τις τακτικές.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους στην εφημερίδα The Telegraph επιστήμονες από την Νότια Καλιφόρνια, ανακάλυψαν αυτοί σε έρευνά τους, πως τριήμερη νηστεία είναι ικανή να ανανεώσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ακόμη και στους ηλικιωμένους !


Ο μηχανισμός πίσω από αυτή την ανανέωση, κρύβεται στο γεγονός πως όταν πεινάμε, ο οργανισμός προσπαθώντας να μειώσει τις ενεργειακές του ανάγκες, ανακυκλώνει πολλά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του που δεν του χρειάζονται, ειδικά όσα από αυτά μπορεί να έχουν βλάβες. Έτσι, ο οργανισμός αποκτά ένα σχεδόν καινούργιο ανοσοποιητικό σύστημα, μέσα από τα βλαστοκύτταρά του . Γι αυτά τα αρχέγονα κύτταρα από τα οποία παράγονται όλα τα καινούργια κύτταρα του σώματος, σας έχω μιλήσει σε παλαιότερα άρθρα μου.

Κάτι τέτοιο, όπως γίνεται εύκολο κατανοητό, μπορεί να βοηθήσει πολύ και το καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα τόσο των ηλικιωμένων ατόμων όσο και αυτών που έκαναν χημειοθεραπείες.

Η νηστεία, λοιπόν, είναι η καλύτερη λύση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, αμέσως μόλις αισθανθεί κάποιος τα πρώτα συμπτώματα.  Η νηστεία είτε δύο είτε τέσσερες ημέρες, βάζει τον οργανισμό σε μία κατάσταση «επιβίωσης» κατά την οποία αρχίζει αυτός να χρησιμοποιεί τις αποθήκες ζάχαρης και λίπους που διαθέτει, αφενός, και αφετέρου καταστρέφει παλαιά του κύτταρα, λένε οι ερευνητές.

Το πόσο, βέβαια, μπορεί να αντέξει την νηστεία ένας οργανισμός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και δεν πρέπει ανεξέλεγκτα να την χρησιμοποιεί κάποιος, χωρίς να έχει συμβουλευθεί τον γιατρό του.

Μία όμως μονοήμερη ή διήμερη νηστεία (να μη φάει, δηλαδή, κάποιος τίποτα σε αυτό το διάστημα), είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να αντέξει, εάν δεν είναι ήδη εξασθενημένος από κάποια ασθένεια. Και μία τέτοια νηστεία είναι ικανή να σταματήσει αμέσως κάποια αρχόμενη ίωση. Σας το βεβαιώνω αυτό και από δική μου εμπειρία.

Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.