Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Τι σημαίνει "ολιστική ιατρική" (66)


Το θέμα της ολιστικής ιατρικής, ή ενοποιημένης (integrative) ιατρικής, όπως λέγεται στο εξωτερικό, είναι αρκετά παρεξηγημένο στον τόπο μας.
Πολλοί είναι αυτοί που αυτοαποκαλούνται ολιστικοί θεραπευτές, ασχολούμενοι με διάφορες εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους. Αυτό όμως δεν είναι ολιστική ιατρική. Ολιστική ιατρική δεν είναι η αντικατάσταση της θεραπείας με φάρμακα με μία θεραπεία που χρησιμοποιεί βότανα και βιταμίνες ή απλά κάποια άλλη εναλλακτική μορφή θεραπείας.
Ο όρος ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική, δηλώνει ιατρική, η οποία μαζί με την κλασική  θεραπευτική αγωγή χρησιμοποιεί και όποια ή όποιες από τις εναλλακτικές θεραπείες έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως βοηθάνε  στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου νοσήματος.
Είναι γεγονός, πως όσο προχωρούν οι έρευνες της βιολογίας παράλληλα με την κβαντική φυσική, γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή η ενεργειακή φύση του ανθρώπινου οργανισμού. Γι  αυτό και οι παλαιότερα ονομαζόμενες «εναλλακτικές» θεραπείες, που στοχεύουν κυρίως στην ρύθμιση των ενεργειών του σώματος, ερευνώνται όλο και περισσότερο, και η επίδρασή τους στο οργανισμό γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή.
Πολλές από αυτές, λοιπόν, τις συμπεριέλαβε η κλασική ιατρική στην θεραπευτική της φαρέτρα, και τις ονόμασε «συμπληρωματικές» γιατί αποδείχθηκε πως βοηθούν στην ταχύτερη αντιμετώπιση των διαφόρων ιατρικών προβλημάτων, μειώνουν την αναγκαία ποσότητα των χορηγουμένων φαρμάκων και τις ημέρες νοσηλείας στα νοσοκομεία, πράγμα που μειώνει κατά πολύ το κόστος νοσηλείας των ασθενών.
Έτσι η ιατρική οδηγείται στις μέρες μας σε ένα επόμενο στάδιο, ένα στάδιο που θυμίζει κατά πολύ εκείνο της ιατρικής της Ελληνικής αρχαιότητας, μιας ιατρικής ολοκληρωμένης, που αντιμετώπιζε τον ασθενή τόσο σαν σώμα όσο και σαν πνεύμα.
Αυτή είναι η προσπάθεια κατά την άσκηση της ολιστικής ήενοποιημένης ιατρικής στις μέρες μας. Γίνεται προσπάθεια ανεύρεσης του αιτίου, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο, αντιμετώπισή του  αρχικά με όποιες από τις διάφορες συμπληρωματικές μορφές θεραπείας θεωρούνται πιο αποδοτικές για την περίπτωση, και στην περίπτωση που θεωρείται απαραίτητο, προσθήκη φαρμακευτικής ή άλλης ιατρικής αντιμετώπισης
Επιτέλους ο ρόλος της διατροφής, της άσκησης, της διαχείρισης των συναισθημάτων και της χαλάρωσης, για τα οποία τόσο συχνά σας μιλάω σε αυτή την ιστοσελίδα, διδιάσκονται στους ασθενείς πριν να τους χορηγηθούν φάρμακα, εκτός βέβαια από τις επείγουσες καταστάσεις.
Ο άνθρωπος ανεβαίνει ξανά στην θέση που του αξίζει, αντιμετωπίζεται σαν ολοκληρωμένη οντότητα και αναλαμβάνει τις ευθύνες του σε σχέση με την υγεία του. Παύει να αντιμετωπίζεται  σαν μία ανίσχυρη μάζα από κρέας και κόκαλα που εναποθέτει όλες τις ελπίδες της για θεραπεία στα οικονομικά ιατροφαρμακευτικά συμφέροντα, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Στον τόπο μας, θα αργήσει αρκετά ακόμη να γίνει αποδεκτή και να εφαρμοστεί αυτή η ενοποιημένη ιατρική. Οι συνάδελφοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί, ακόμη και αρνητικοί, μετά την πλύση εγκεφάλου  που έχουν επί τόσα χρόνια υποστεί από το ιατροφαρμακευτικό κατεστημένο. 
Ωστόσο, ελπίζω, όλο και περισσότερες φωνές να αρχίσουν να ενώνονται σιγά-σιγά με την δική μου και να καταφέρουμε να μην μείνουμε πίσω για πολύ…

Με αγάπη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.