Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Τα σταυρανθή και τα οφέλη στην υγεία (21)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Όλα τα λαχανικά είναι καλά για την υγεία.  Το καθένα παίζει βασικό ρόλο στη διατροφή μας, με τα ιδιαίτερα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει. Οι επιστημονικές έρευνες όμως, για κάποια από αυτά, καταλήγουν όλο και σε πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως  π.χ. για το μπρόκολο και τα υπόλοιπα σταυρανθή (κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κ.λπ).
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως ένα συστατικό που υπάρχει σε αυτό το είδος λαχανικών, η σουλφοραφάνη (sulphoraphane), έχει την δύναμη να καταστρέφει  τα καρκινικά εκείνα  λευκά αιμοσφαίρια  που προκαλούν την λεγόμενη «οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία», μία καρκινική νόσο που παρατηρείται συνήθως στα παιδιά. Η νόσος έχει ένα ποσοστό ίασης αρκετά ψηλό (80%), ωστόσο η σουλφοραφάνη των σταυρανθών μπορεί να βοηθήσει το υπόλοιπο 20% που δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία, όπως λένε οι ερευνητές.
Στην έρευνα που έγινε στην Αμερική, στο Κολλέγιο Ιατρικής του Baylor στο Τέξας, και δημοσιεύθηκε  στην επιστημονική εφημερίδα PLOS ONE, διαπιστώθηκε πως η σουλφοραφάνη οδηγεί τα καρκινικά λευκά αιμοσφαίρια σε ηθελημένο θάνατο (απόπτωση), ενώ δεν επηρεάζει καθόλου τα γερά κύτταρα.
Και άλλες προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως τα σταυρανθή καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα και άλλων ιστών, όπως του προστάτη και του στομάχου. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως οι έρευνες δείχνουν ότι όχι μόνον καταστρέφουν, αλλά και προστατεύουν από την δημιουργία καρκίνου.

Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να τα περιλαμβάνει συχνά κανείς στην διατροφή του, αρκεί να γνωρίζει πώς να τα μαγειρεύει, γιατί τα πολύτιμα αντικαρκινικά τους συστατικά καταστρέφονται εύκολα στο μαγείρεμα. Είναι καλό να μπαίνουν ωμά, ή ελάχιστα βρασμένα (στον αχνό) σε σαλάτες, ώστε να διατηρούν το μέγιστο των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων.
Πολλαπλασιασμένες μάλιστα έχουν αυτές τις ιδιότητες τα βλαστάρια των σπόρων του μπρόκολου, τα οποία εύκολα μπορεί να φτιάξει κανείς και να τα προσθέτει ωμά στις σαλάτες του.
Ο τρόπος είναι απλός, όπως με όλους τους σπόρους που θέλουμε να βλαστήσουν: Σε ένα γυάλινο δοχείο, βάζουμε μέσα μερικούς σπόρους, το γεμίζουμε νερό και αφήνουμε για μερικές ώρες τους σπόρους να μουλιάσουν. Στη συνέχεια στραγγίζουμε το νερό βάζοντας μία γάζα στο χείλος του, για να μην φύγουν οι σπόροι και αφήνουμε το δοχείο κοντά στο φως ενός παραθύρου, γυρισμένο στο πλάι, ώστε να μείνουν απλωμένοι οι σπόροι. Την επόμενη, και μερικές ακόμη ημέρες, βάζουμε καθημερινά και πάλι νερό στο δοχείο, και το χύνουμε, μέχρι να τους δούμε να βλαστάνουν (στις 3 ημέρες βλάστησης περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα ωφέλιμων συστατικών).
Η άλλη λύση, είναι το άπλωμα των σπόρων επάνω σε βρεγμένο βαμβάκι, που φροντίζουμε να παραμένει βρεγμένο, κοντά σε ένα παράθυρο, όπως μεγαλώναμε παλιά τις φακές, όταν ήμασταν παιδιά.
Τρεις ημέρες μετά την έναρξη της βλάστησης, τα βλαστάρια περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα των αντικαρκινικών τους συστατικών (20-50% μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλωμένου μπρόκολου) και είναι καλό να καταναλώνονται ωμά σε σαλάτες.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.