Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Αν παίρνετε ηρεμιστικά, προσέξτε...(82)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σας μίλησα για την προσοχή που χρειάζεται η χρήση των διαφόρων φαρμάκων, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες, σε ένα άρθρο μου που αφορούσε τα αντιόξινα που τόσο ευρέως χρησιμοποιούνται από όλες τις ηλικίες.
Και πρόσφατα, στην Ιατρική Ιστοσελίδα Medskape δημοσιεύθηκε καινούργιο άρθρο, που αναφέρεται σε μία έρευνα που έγινε πρόσφατα σε ηλικιωμένους ασθενείς που έπασχαν από την νόσο του Αλζχάιμερ  και βρέθηκε να συσχετίζεται αυτή με την λήψη βενζοδιαζεπινών.

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μία κατηγορία ηρεμιστικών και αγχολυτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως (δυστυχώς) στην εποχή μας ακόμη και από τους νέους ανθρώπους, γιατί πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν φοβίες και πανικούς, εξ αιτίας των πολλών στρες που αντιμετωπίζουν, τόσο περιβαλλοντικών όσο και ψυχικών.
Στους ηλικιωμένους πάλι, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται κυρίως για καταστολή του άγχους και καλύτερο ύπνο.  Τα συνηθέστερα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας αυτής φαρμάκων είναι  τα : Valium (διαζεπάμη), Xanax (αλπραζολάμη), Klonopin (κλοναζεπάμη), Ativan (λοραζεπάμη).

Στην πρόσφατη αυτή έρευνα που προαναφέρθηκε, η εμφάνιση της νόσου Αλζχάιμερ φαίνεται να συσχετίζεται τόσο με την δόση όσο και με τη διάρκεια της χρήσης των βενζοδιαζεπινών. Οι ερευνητές συμβουλεύουν, προσοχή στην λήψη αυτών των φαρμάκων σε όλες τις ηλικίες, και όχι συνεχή λήψη τους περισσότερο από 3 μήνες. Χρειάζεται βέβαια προσοχή στην διακοπή τους, και συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό, γιατί μπορεί η απότομη διακοπή τους να δημιουργήσει προβλήματα.

Για του ηλικιωμένους τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Στην Αμερική, ήδη από το 2012, η Γηριατρική Εταιρεία, στη λίστα των φαρμάκων για τη χρήση των οποίων συνιστά προσοχή στους ηλικιωμένους, προσέθεσε και τις βενζοδιαζεπίνες. Στην χώρα μας όμως δυστυχώς, όπως έχουμε ξαναπεί, η γεροντολογία δεν υπάρχει σαν ειδικότητα και οι γιατροί δεν είναι όλοι ενημερωμένοι. Και όπως σε μία ανάρτησή του συνάδελφος νευρολόγος αναφέρει, και η ίδια η ν. Αλζχάιμερ, στα πρώιμα στάδιά της, μπορεί να εμφανιστεί μασκαρεμένη, με φοβία, άγχος ή κατάθλιψη, οδηγώντας αυτή τον ασθενή και το γιατρό να επιλέξουν τη θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες.  

Προσέξτε, λοιπόν, την χρήση των φαρμάκων τόσο για εσάς τους ίδιους, όσο και για τους ηλικιωμένους συγγενείς σας. Συζητήστε με τον γιατρός σας. Μην τα θεωρείτε  αθώα και μην αντικαθιστάτε με αυτά την προσπάθειά σας για μια σωστότερη και πιο υγιεινή ζωή.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.