Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η σημασία των μικροβίων του εντέρου μας για τον ψυχισμό μας (52)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Καθώς οι έρευνες οι σχετικές με τα μικρόβια του εντέρου μας  (100 τρισεκατομμύρια περίπου) γίνονται όλο και περισσότερες, η σημασία της σωστής διατροφής για την υγεία γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
Δεν είναι μόνον το θέμα της λήψης αντιοξειδωτικών δηλαδή με την τροφή μας που έχει σημασία αλλά και η λήψη με αυτήν προβιοτικών και πρεβιοτικών, όπως έχουμε και παλαιότερα συζητήσει.
Γιατί η σωστή αναλογία «φιλικών»/”εχθρικών» μικροβίων μέσα στον πεπτικό μας σωλήνα επηρεάζει όχι μόνον την υγεία του εντέρου μας αλλά και την ψυχική μας κατάσταση, όπως αποδεικνύεται από τις έρευνες όλο και περισσότερο.
Έχει βρεθεί πως κάποια από τα «φιλικά» μικρόβια του εντέρου παράγουν ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης και ανταμοιβής, στον εγκέφαλο, ενώ ερευνητές διαπίστωσαν, σχετικά πρόσφατα, πως η ελαφρά φλεγμονή του εντέρου που δημιουργείται από χρόνιες παρασιτικές λοιμώξεις σε ποντίκια, έχει αντίκτυπο στην διάθεσή τους και τα οδηγεί σε αγχώδη συμπεριφορά. 
Οι ερευνητές αυτοί προχώρησαν στην συνέχεια σε έρευνα κατά την οποία διαπίστωσαν πως επηρεάζοντας τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου ποντικιών άλλαζε η συμπεριφορά των ζώων και δημοσίευσαν την σχετική τους μελέτη το 2011 με τον τίτλο  "How the Microbes Living in Your Gut Might Be Making You Anxious or Depressed" (Bercik et al).
Η διατροφή μας δεν μας δίνει μόνον ενέργεια (χημική και βιοφωτόνια)  και αντιοξειδωτικά, όπως έχουμε πει και παλαιότερα. Επηρεάζει και τον ψυχισμό μας, επηρεάζοντας τα μικρόβια του εντέρου μας, όπως οι νέες έρευνες  διαπιστώνουν. Πρέπει  λοιπόν να αποφασίσουμε όλοι να της δώσουμε την σημασία που της αξίζει.
Για άλλη μια φορά λοιπόν ας θυμηθούμε τα «πρέπει» μιας σωστής διατροφής:
  1.  Να περιέχει οπωσδήποτε ωμές σαλάτες και φρούτα (φυτικές ίνες –πρεβιοτικά-), κατά προτίμηση μεγαλωμένα βιολογικά
  2.  Να περιέχει αναποφλοίωτους σπόρους, ξηρούς καρπούς και όσπρια
  3.  Να περιέχει ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα (σαρδέλες, σκουμπρί, μπακαλιάρος, σολωμός)
  4.  Να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερο κρέας και ιδιαίτερα τις επεξεργασμένες μορφές του (ζαμπόν, σαλάμια, λουκάνικα κ.λπ)
  5.  Να περιέχει τροφές που περιέχουν προβιοτικά (κεφίρ, φυσικό γιαούρτι, λαχανικά τουρσί, ζυμωτό ψωμί με προζύμι)
  6. Να περιέχει λάδι ελιάς και φυσικό βούτυρο (σε μικρές ποσότητες) αντί για άλλα λάδια και μαργαρίνες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.