Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τα μικρόβια του εντέρου και ο καρκίνος του στήθους (8)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Φαίνεται πως τα μικρόβια του εντέρου μας, για τα οποία σας έχω μιλήσει παλαιότερα, κρύβουν πολλά μυστικά για την υγεία μας, που οι ερευνητές ανακαλύπτουν σιγά-σιγά.
Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως ο ρόλος τους στην λειτουργία του οργανισμού είναι πολύ σημαντικός, γι αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τροφές που βελτιώνουν την αναλογία φιλικών και εχθρικών μικροβίων μέσα στο έντερό μας, όπως είναι εκείνες που περιέχουν προβιοτικά (φυσικό γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, ψωμί με προζύμι) καθώς και εκείνες που περιέχουν πρεβιοτικά (λαχανικά, φρούτα, αναποφλοίωτοι σπόροι, ξηροί καρποί, όσπρια) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.
Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές κατέληξαν στην υπόθεση πως τα μικρόβια του εντέρου παίζουν ρόλο και στην εμφάνιση του καρκίνου του στήθους, γιατί παρατήρησαν πως οι γυναίκες που παρουσίαζαν μεγάλη ποικιλία μικροβίων στο έντερό τους μετά την εμμηνόπαυση, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους.
Η διαπίστωση αυτή αποδόθηκε στο ότι τα μικρόβια του εντέρου διασπούν τους μεταβολίτες (προϊόντα μεταβολισμού) των οιστρογόνων που φθάνουν στο έντερο μετά από την επεξεργασία τους στο ήπαρ.  Τα μικρόβια του εντέρου λοιπόν όταν είναι αρκετά για να διασπάσουν αυτούς του μεταβολήτες  προστατεύουν τις γυναίκες από την δράση που αυτοί θα είχαν εάν έμεναν αδιάσπαστοι. Γιατί τα οιστρογόνα έχουν ενοχοποιηθεί στη δημιουργία του καρκίνου του στήθους.
Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και δεν θα πρέπει να συσχετίζεται αυτή μόνον με τη παχυσαρκία, όπως γίνεται συνήθως. Η τροφή είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του οργανισμού μας με τον έξω κόσμο, και ο στρατός των μικροβίων που προστατεύει το πεπτικό μας σύστημα από αυτόν τον έξω κόσμο, και διασπά τις τροφές στα θρεπτικά τους συστατικά, ώστε να μπορέσουν αυτές να απορροφηθούν και να μπουν στην κυκλοφορία μας, έχει και άλλες ευθύνες, όπως φαίνεται πολύ σημαντικές. Συμμετέχει ενεργά με τις λειτουργίες του στην γενικότερη υγεία του οργανισμού μας.
Πιστεύω πως όλο και περισσότερες τέτοιες λειτουργίες θα αποκαλύπτουν οι σχετικές έρευνες που έχουν αρχίσει να γίνονται.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.