Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Οι φυτικές ίνες και η υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος (16)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε προηγούμενο άρθρο μου σας είχα εξηγήσει τον ρόλο των φυτικών ινών (πρεβιοτικά) της διατροφής στην υγεία του εντέρου μας. Άλλες από αυτές παίζουν ρόλο απλά συγκράτησης νερού στο παχύ μας έντερο, πράγμα που κάνει τα κόπρανά μας πιο μαλακά και ευκολότερη την αφόδευση, και άλλες χρησιμεύουν για τροφή των μικροβίων του εντέρου μας. Των μικροβίων αυτών που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας.
Οι τροφές λοιπόν που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, όπως οι αναποφλοίωτοι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι απαραίτητες σε κάθε σωστή διατροφή.
Η «σωστή διατροφή» είναι μέρος της αντιμετώπισης των στρες της ζωής, γιατί δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα ελεύθερα ηλεκτρόνια, που χρειάζεται εκείνος για να εξουδετερωθούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται μέσα του από τις ορμόνες του στρες. Είναι λοιπόν η σωστή διατροφή απαραίτητο στοιχείο της ζωής μας εάν θέλουμε να έχουμε υγεία.

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της υγείας, η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Και δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσει μια τέτοια διατροφή κάποιος. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε καρδιολογικό περιοδικό,  διαπιστώθηκε πως ακόμη και μετά από ένα έμφραγμα, η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών στη διατροφή, οδηγεί σε πολύ μικρότερη θνητότητα τόσο από καρδιακά όσο και από άλλης φύσης αίτια.

Οι ερευνητές  μελέτησαν μεγάλο αριθμό ασθενών που νοσηλεύθηκε και επέζησε μετά από κάποιο έμφραγμα (2258 γυναίκες  και 1840 άνδρες) στο νοσοκομείο και με ένα ερωτηματολόγιο που τους έδωσαν να συμπληρώσουν, παρατήρησαν πόσοι από αυτούς αύξησαν την κατανάλωση φυτικών ινών στη διατροφή τους μετά το επεισόδιο αυτό της υγείας τους. Στην έρευνα διαπιστώθηκε, πως η θνητότητα από όλα τα αίτια κατά την διάρκεια της έρευνας, ανάμεσα στα άτομα που κατανάλωναν φυτικές ίνες (ιδιαίτερα αυτές των αναποφλοίωτων δημητριακών)  ήταν πολύ μικρότερη. Και παρατήρησαν επίσης, πως το ίδιο παρατηρήθηκε και για όσους αύξησαν μετά το έμφραγμα την κατανάλωση αυτή.

Προσέξτε λοιπόν τη διατροφή σας. Βάλτε τις φυτικές ίνες στη ζωή σας αν θέλετε να φροντίσετε την υγεία σας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.