Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η σχέση του ψυχολογικού στρες με την νόσο Αλτσχάιμερς (73)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Σουηδία, ανάμεσα σε 800 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν ως προς την εμφάνιση άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερς επί 38 χρόνια, κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Οι γυναίκες που αντιμετώπισαν στην μέση ηλικία της ζωής τους κάποιο γερό ψυχολογικό στρες όπως, προβλήματα εργασίας, διαζύγιο, χηρεία, θάνατο παιδιού, σοβαρή ασθένεια των ιδίων ή προσώπου του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, εμφάνισαν κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια στη συνέχεια της ζωής τους και 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν  νόσο Αλτσχάιμερς.  
Ο μέσος όρος ετών μέσα στα οποία εμφανίστηκαν τα πιο πάνω νοσήματα ήταν 29 χρόνια μετά το οποιοδήποτε ψυχολογικό στρες. Είχαν επίσης αυτές πολύ περισσότερα σημεία στρες, όπως αϋπνίες, διεγερσιμότητα και φοβίες.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στο περιοδικό BMJ.

Στην έρευνα δεν είχαν όμως ερωτηθεί οι γυναίκες αυτές, ως προς τον τρόπο ζωής τους γενικότερα μέχρι αλλά και μετά το συμβάν του ψυχολογικού στρες. Δεν είχε αξιολογηθεί δηλαδή το κατά πόσο οι γυναίκες αυτές αντιμετώπιζαν με κάποιο τρόπο τα στρες στη ζωής τους με σωστή διατροφή, άσκηση, γέλιο, χαλάρωση, διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων κ.λπ.  Εάν οι παράγοντες αυτοί είχαν συνεκτιμηθεί, τα αποτελέσματα της έρευνας θα ήταν πιο ενδιαφέροντα, γιατί θα έδειχναν αυτά και το κατά πόσο οι διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του στρες  (και σε ποιόν βαθμό ο καθένας) βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερς.

Το μεγάλο ποσοστό (25%) της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερς μετά από ένα σοβαρό ψυχολογικό στρες, που διαπιστώθηκε στην έρευνα αυτή δείχνει, κατά την άποψή μου, πόσο σημαντική υπόθεση είναι να έχει μάθει εγκαίρως κανείς να αντιμετωπίζει σωστά τα στρες της ζωής στη ζωή του, ώστε να αυξάνονται οι αντοχές του οργανισμού του.

Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι του επιφυλάσσει αυτή η ζωή. Όσο πιο καλά προετοιμασμένος και ανθεκτικός είναι, τόσο το καλύτερο. Κάντε κάτι λοιπόν για την υγεία σας. Δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσετε. Σε αυτή την ιστοσελίδα,  όπως και στα δύο βιβλία μου, θα βρείτε όλα όσα σας χρειάζονται για να καταλάβετε τον ρόλο του στρες στη ζωή και την υγεία και να αρχίσετε να κάνετε τα πρώτα βήματα προς την σωστή αντιμετώπισή του. 

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.