Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Τι προσφέρει το γέλιο σε εμάς και τους άλλους (46)

Το γέλιο βοηθάει την υγεία και μειώνει το στρες. Οι έρευνες έχουν καταλήξει σε αυτή την διαπίστωση, χωρίς όμως ακόμη να έχουν βρει τον μηχανισμό με τον οποίο δρα το γέλιο στον οργανισμό.

Όσον αφορά τις ορμόνες του στρες, δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες πως μειώνονται αυτές μετά το γέλιο. Και έτσι δεν έχει γίνει δυνατό να αποδοθούν στις μειωμένες ορμόνες του στρες τα θετικά αποτελέσματα που το γέλιο έχει στη υγεία.
Είναι γεγονός πως μετά το γέλιο έχει παρατηρηθεί χαλάρωση μυϊκή που διαρκεί έως και 45 λεπτά στη συνέχεια, αλλά δεν είναι ικανό ούτε αυτό το εύρημα να δικαιολογήσει τη θετική επίδραση του γέλιου στην υγεία.

Στα άτομα που έχουν όμως μεγαλύτερη αίσθηση χιούμορ, έχει διαπιστωθεί καλύτερη λειτουργία των ΝΚ  κυττάρων, που είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος (λευκά αιμοσφαίρια) που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Θα χρειαστούν ακόμη πολλές έρευνες επάνω σε αυτό το θέμα, λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο υπάρχει κάτι άλλο που κάνει το γέλιο απαραίτητο για την ζωή και την υγεία μας. Έχει διαπιστωθεί ερευνητικά πως οι γκριμάτσες του προσώπου που κάνουμε εκφράζοντας τα διάφορα συναισθήματά μας, ενισχύουν στη συνέχεια αυτά τα συναισθήματα! Κατσουφιάζοντας, δηλαδή, νιώθουμε ακόμη χειρότερα, ενώ γελώντας ή χαμογελώντας, ενισχύεται το θετικό  συναίσθημα που μας οδήγησε εκεί.

Φαίνεται πως υπάρχει μία αμφίδρομη αντίδραση. Τα συναισθήματά μας οδηγούν το σώμα μας σε εκφράσεις οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν αυτά τα συναισθήματά μας, λένε οι ερευνητές. Δεν ξέρει ακόμη κανείς γιατί συμβαίνει αυτό. Φαίνεται όμως πως οι εκφράσεις του προσώπου μας επικοινωνούν τα συναισθήματά μας όχι μόνον με τους γύρω μας αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όσον αφορά τους γύρω μας, τα κύτταρα καθρέφτες που υπάρχουν στον εγκέφαλό μας (σας έχω μιλήσει αναλυτικά γι αυτά εδώ) κάνουν και αυτούς να νιώθουν θετικά συναισθήματα, όταν μας βλέπουν να γελάμε ή έστω να  χαμογελάμε. Αρκεί να είναι το χαμόγελο αυτό ή το γέλιο μας αληθινό και πηγαίο. Γιατί τα κύτταρα καθρέφτες δεν μπορείτε να τα ξεγελάσετε… Μεταφέρουν αυτά, όχι τη γκριμάτσα του προσώπου σας, αλλά το συναίσθημα που κρύβεται κάτω από αυτήν…
Με αγάπη

  
Πηγές: THE EFFECT OF MIRTHFUL LAUGHTER ON STRESS AND NATURAL KILLER CELL ACTIVITY.
Source: Alternative Therapies in Health & Medicine . Mar/Apr2003, Vol. 9 Issue 2, p38. 7p. 2 Charts.
Author(s): Bennett, Mary P.; Zeller, Janice M.; Rosenberg, Lisa; McCann, Judith

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.