Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μικροβίωμα, Το νέο μας όργανο; (58)


Γεια σας φίλες και φίλοι
Σε δύο προηγούμενες αναρτήσεις μου, σας έχω μιλήσει για τα μικρόβια του εντέρου μας και τη σημασία που έχουν αυτά για την υγεία τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας.
Μικρόβια όμως ζουν και σε άλλα σημεία του σώματός μας. Τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί ζουν και μάχονται μεταξύ τους για επικράτηση μέσα στο κορμί μας.
Είμαστε δηλαδή στην ουσία, μία κινούμενη αποικία μικροβίων…
 Είναι τόσα πολλά τα μικρόβια που ζουν μαζί μας μέσα στο σώμα μας, που αποτελούν αυτά κατά κάποιον τρόπο ένα όργανο του σώματός μας. Έχει ονομαστεί αυτό «μικροβίωμα» και  ο ρόλος του στην ζωή και την υγεία μας είναι πολύ σημαντικός.  Έχει π.χ. βρεθεί, πως  υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαβήτη τύπου 2 (διαβήτης των ενηλίκων) και συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερό τους. Γίνονται πολλές έρευνες στην εποχή μας επάνω σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ομπζέρβερ» έχει φτιαχτεί μία καινούργια εξέταση, στηριγμένη σε αυτό το «μικροβίωμα», η οποία στη Βρετανία πέρυσι κόστιζε περίπου 500 ευρώ και φέτος μόλις 20, που μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια και μεγάλη ακρίβεια εάν κάποιος θα νοσήσει από σοβαρή ασθένεια, αλλά και ποια θεραπεία πρέπει να κάνει για να την αποφύγει. Πρόκειται για την εξέταση «ανάλυση μικροβιώματος», δηλαδή την ακριβή περιγραφή των μικροβιακών πληθυσμών που βρίσκονται κυρίως στο έντερο, αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του σώματος. Η εξέταση αναλύει τους περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που έχουμε μέσα μας. Ο γιατρός «μεταφράζει» τα συμπεράσματα και ακολούθως προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες…


Πολλά τα ενδιαφέροντα και καινούργια νέα που προκύπτουν από τις έρευνες, όπως βλέπετε. Νέα που αλλάζουν σιγά-σιγά την ιατρική, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζουν τα ερευνητικά αποτελέσματα που συσχετίζουν το μικροβίωμα με παθήσεις νευρολογικές, όπως αυτή της σχιζοφρένειας και της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. 

Σε μία παλαιότερη ανάρτηση στην οστοσελίδα tovima, έχει γραφεί πως ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας με άρθρο τους στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences» (τεύχος της 19ης Ιουλίου 2010) κατέδειξαν ότι η ανάπτυξη πολλαπλής σκλήρυνσης σε πειραματόζωα ήταν ευθέως ανάλογη της παρουσίας των μικροβίων στο γαστρεντερικό σύστημά τους. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα οι ερευνητές (που δούλευαν με εντελώς αποστειρωμένα ζώα) πέτυχαν να συσχετίσουν την ανάπτυξη της νόσου με μια ομάδα μικροοργανισμών οι οποίοι έχουν την ικανότητα να πυροδοτούν τον πολλαπλασιασμό ενός συγκεκριμένου κυτταρικού τύπου του ανοσοποιητικού συστήματος, των κυττάρων Τh17. Τα κύτταρα αυτά αρχίζουν τη φλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης στα πειραματόζωα. 

Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο της ιστοσελίδας. Είναι πολύ ενδιαφέρον
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.