Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η άσκηση του εγκεφάλου σβύνει παλιές μνήμες; (74)

Σε πρόσφατο άρθρο του το περιοδικό Scientificamerican αναφέρεται σε μια ερευνητική εργασία με ενδιαφέροντα αποτελέσματα ως προς το θέμα της μνήμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν δημιουργούνται καινούργιοι νευρώνες (νευρικά κύτταρα) στην περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται «ιππόκαμπος», (περιοχή η οποία είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση αλλά και την ανάσυρση πληροφοριών από την μνήμη), χάνονται προηγούμενες πληροφορίες.
Το θέμα του πού βρίσκεται  η μνήμη είναι κάτι που ερευνάται εντατικά τελευταία. Η παλαιότερη άποψη πως αυτή βρίσκεται στην περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται «ιππόκαμπος» δεν ισχύει πλέον. Ο ιππόκαμπος θεωρείται πως είναι το τμήμα αυτό του εγκεφάλου με τα κύτταρα του οποίου έχουμε πρόσβαση στη μνήμη, όπου και αν βρίσκεται αυτή. Ως προς την θέση της μνήμης υπάρχουν πολλές απόψεις, αλλά το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη από την επιστήμη.

Και ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες της Νευροπλαστικότητας (Neuroplasticity) είχαμε μάθει πως όσο περισσότερο ασκείται ο εγκέφαλος τόσο βελτιώνεται η λειτουργία του (συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης), χάρη στους καινούργιους νευρώνες και τις συνάψεις που δημιουργούνται, έρχεται τώρα αυτή η καινούργια έρευνα να ταράξει τα νερά…
Ερευνητές σε ποντίκια είχαν παλαιότερα αποδείξει, πως η αύξηση των νευρώνων στον ιππόκαμπο, βοηθάει στην καλύτερη απομνημόνευση. Στην νέα όμως αυτή έρευνα διαπιστώθηκε, πως εάν η αύξηση αυτή των νευρώνων γίνει μετά την μάθηση, χάνονται κάποιες από τις παλαιότερε μνήμες.
Αυτό εξηγεί, κατά τους ερευνητές αυτούς, τη δυσκολία που έχουμε να θυμηθούμε παιδικές μνήμες. Όσο με την εκπαίδευση δημιουργούνται καινούργιοι νευρώνες στον ιππόκαμπο, διευκολύνεται η απομνημόνευση καινούργιων γνώσεων, αλλά χάνονται κάποιες από τις παλιές καταγραφές.

Οι έρευνες αυτές δεν είναι εύκολο να γίνουν σε ανθρώπους, ώστε να διαπιστωθεί αν ισχύει το ίδιο και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όμως τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ποντίκια, παρουσιάζουν την λεγόμενη «παιδική αμνησία», και αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες κάνει πολύ πιθανή την ύπαρξη κοινού μηχανισμού.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας με έκαναν να σκεφθώ, πως η προσπάθεια να μαθαίνει κάποιος  διαρκώς καινούργια πράγματα, όπως και άσκηση στην αποστήθιση κειμένων ή ποιημάτων, με την αυξημένη παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο που προκαλεί, είναι ένας καλός τρόπος απαλλαγής από  παλιές μνήμες που μας παιδεύουν και λειτουργούν επάνω μας σαν συνεχές στρες. Δοκιμάστε τον λοιπόν.


Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.