Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Το κόκκινο κρασί στη διατροφή μας (49)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Μια πρόσφατη σχετικά έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition (Am J Clin Nutr. 2012;95:1323-1334) κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κόκκινο κρασί (ένα-δύο ποτήρια την ημέρα) μειώνει τον αριθμό των παθογόνων μικροβίων στο έντερο και αυξάνει τον αριθμό των καλών μικροβίων, δρώντας όμοια με τις διαλυτές φυτικές ίνες, σαν πρεβιοτικό, δηλαδή.
Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού βοηθάει, με λίγα λόγια, την καλή λειτουργία του μικροβιακού πληθυσμού του εντέρου μας, την σημασία του οποίου για την υγεία σας έχω εξηγήσει σε σειρά παλαιοτέρων άρθρων. Η δράση του αυτή έχει αποδοθεί στις πολυφαινόλες και την ρεσβερατρόλη, που περιέχει.
Αν και για την ρεβερατρόλη, για την οποία γίνεται πολύς θόρυβος τελευταία, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine δεν διαπίστωσε τα οφέλη που της αποδίδονται μέχρι σήμερα για την υγεία.

Εκτός όμως από την βελτιωτική του δράση στο μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου, στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε πως το κόκκινο κρασί ελάττωσε την πίεση, τα τριγλυκερίδια, την «κακή» χοληστερίνη (LDL) καθώς και την CRP, εξέταση που δείχνει την ύπαρξη φλεγμονής στο σώμα.

Υπάρχουν επίσης και άλλες έρευνες που έχουν δείξει πως το κόκκινο κρασί όταν συνοδεύει ένα γεύμα, κάνει πιο αργή την άνοδο της τιμής της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα που οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης και  μείωση της όρεξης .

Πολλά τα οφέλη το κόκκινου κρασιού, όταν αυτό καταναλώνεται με μέτρο, όπως βλέπετε φίλες και φίλοι μου, γι αυτό μη διστάζετε να απολαμβάνετε ένα ποτηράκι με το γεύμα σας. 

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.