Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Το στρες του θορύβου και οι επιπτώσεις του στην υγεία (59)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλές φορές σας έχω πει πως η λέξη «στρες» δεν είναι ταυτόσημη με το άγχος. Στρες είναι κάθε τι που ωθεί σε αποδιοργάνωση τη λειτουργία του οργανισμού. 
Και ο θόρυβος είναι ένα τέτοιο ερέθισμα. Όπως κάθε στρες, επηρεάζει και αυτός την λειτουργία πολλών ορμονών μας.
Από παλιά έχουν δείξει ερευνητικές μελέτες πως παιδιά που μεγαλώνουν σε γειτονιές με πολύ θόρυβο,όπως κοντά σε γραμμές τραίνου ή αεροδρόμια, έχουν μικρότερη ανάπτυξη
(επίδραση της κορτιζόνης στην αυξητική ορμόνη) και χειρότερη απόδοση στο διάβασμα και την απομνημόνευση, ενώ πριν λίγα χρόνια, το 2008, μία άλλη έρευνα έδειξε πως  από τον θόρυβο των αεροδρομίων καθώς και μεγάλων λεωφόρων, επηρεάζεται η αρτηριακή πίεση των ατόμων που ζουν εκεί κοντά. Ανεβαίνει αυτή σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ΄ότι σε ίδιας ηλικίας άτομα που ζουν σε πιο ήσυχο περιβάλλον (επίδραση της μεγάλης έκκρισης κορτιζόνης).
Και βέβαια, θόρυβοι που μας αρέσουν, δεν λειτουργούν σαν στρες για τον οργανισμό.
Στρες αποτελούν οι θόρυβοι που μας ενοχλούν. Ένας τέτοιος είναι και το ροχαλητό του συντρόφου, μην το παραβλέπετε… Αν σας ενοχλεί, θα πρέπει να κάνετε κάτι γι αυτό, άλλως θα αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας. 
Η αυξημένη πίεση στην οποία οδηγεί το στρες του θορύβου, είναι υπεύθυνη για καρδιακά επεισόδια. Έρευνες έχουν δείξει πως ποσοστό 1,8% των καρδιακών επεισοδίων στην Δυτική Ευρώπη οφείλονται σε θορύβους και το ίδιο περίπου ποσοστό (1,9%) και στην Γερμανία.
Θόρυβοι που μας αρέσουν, όπως προαναφέρθηκε, δεν αποτελούν στρες για τον οργανισμό.
Γιατί το περίεργο με την αντίδραση του στρες (όχι μόνον του θορύβου, αλλά κάθε είδους στρες) είναι, πως εξαρτάται αυτή από την δική μας αντίληψη. Είναι η αντίληψή μας για τα πράγματα που τα κατατάσσει αυτά σε στρες ή όχι στρες. Εξαρτάται δηλαδή από την αντίληψή μας η αντίδραση του στρες του οργανισμού, και οι βλαβερές της συνέπειες όταν διαρκέσει για πολύ, σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες.

Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.