Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (5)

Το πείραμα της σοκολάτας...και η ευγνωμοσύνη

Το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, είναι ένα από τα θετικά συναισθήματα που βελτιώνουν τη ζωή και την υγεία όποιου το αισθάνεται, γιατί όπως όλα τα θετικά συναισθήματα, καταργεί την αντίδραση του στρες και εναρμονίζει (ομαλοποιεί) τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της καρδιάς και του εγκεφάλου, πράγμα που κάνει όλες τις ενέργειες που παράγονται στο σώμα και μας κρατούν ζωντανούς να ομαλοποιούνται, χαρίζοντάς μας υγεία.

Ότι έχουμε το θεωρούμε συνήθως οι περισσότεροι δεδομένο, και μένουμε να ανησυχούμε για αυτά που δεν έχουμε, που έχουν ίσως άλλοι, και που θα θέλαμε και εμείς να αποκτήσουμε.
Με αυτόν τον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων όμως, όχι μόνον δεν απολαμβάνουμε τα θετικά αποτελέσματα ενός θετικού συναισθήματος στην υγεία και τη ζωή, αλλά βλάπτουμε αντίθετα τον οργανισμό, με κάποιο αρνητικό συναίσθημα που η έλλειψη αυτή μπορεί να προκαλεί (ζήλια, κακία, κ.λπ).

Είναι πολύ καλό να έχει κανείς επιθυμίες, γιατί αυτές είναι που μας κάνουν να προχωράμε στη ζωή πραγματοποιώντας στόχους. Τα αποτελέσματα θα είναι όμως πολύ καλύτερα εάν συγχρόνως, νιώθουμε ευγνωμοσύνη για ότι ήδη έχουμε και απολαμβάνουμε. Όσο και αν φαίνεται παράξενο όμως, χρειάζεται άσκηση για να μπορέσει κανείς, να νιώσει πραγματική ευγνωμοσύνη. Σας έχω δώσει μία άσκηση ενεργειακής εναρμόνισης γι αυτόν τον σκοπό. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να την δει κάνοντας κλικ εδώ.
Μία άλλη απλή και πολύ καλή άσκηση είναι πριν κοιμηθούμε το βράδυ, να καταγράψουμε σε ένα χαρτί, τα πράγματα για τα οποία   μέσα στην ημέρα που πέρασε, θα έπρεπε να μας κάνουν να νιώσουμε ευγνωμοσύνη. Αν κάνουμε το ίδιο κάθε βράδυ, θα δούμε πως με τον καιρό, όλο και περισσότερα πράγματα καταγράφουμε στο χαρτί μας, ενώ νιώθουμε πιο ήρεμοι και χαρούμενοι.  Δοκιμάστε το.   

Πριν λίγο καιρό, κάποιοι επιστήμονες έκαναν μια μικρή έρευνα, για το θέμα αυτό και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science. Σε αυτήν, έβαλαν 55 άτομα να φάνε ένα κομμάτι σοκολάτας και να καταγράψουν το πώς ένιωσαν. Στη συνέχεια, σε κάποιους από αυτούς ζήτησαν να μην ξαναφάνε σοκολάτα για μία εβδομάδα, σε κάποιους άλλους να φάνε όση περισότερη ποσότητα σοκολάτας ήθελαν μέσα στην εβδομάδα, ενώ στους υπόλοιπους δεν έδωσαν καμία οδηγία.
Μαντεύετε τα αποτελέσματα; Τα άτομα που αναγκάστηκαν να στερηθούν τη σοκολάτα επί μία εβδομάδα, ανέφεραν πως ένιωθαν περισσότερο ευτυχισμένα στο τέλος του πειράματος από τις άλλες δύο ομάδες.

Όπως λένε οι ερευνητές, οι άνθρωποι συνηθίζουμε εύκολα την χαρά και την ευχαρίστηση και σύντομα τη θεωρούμε δεδομένη. Όταν έχουμε αφθονία από κάτι που θεωρούμε ευχάριστο, δύσκολα νιώθουμε την απόλαυσή του και ακόμη δυσκολότερα  νιώθουμε γι αυτό ευγνωμοσύνη. Γι αυτό και έρευνες δείχνουν πως είναι λάθος αυτό που οι άνθρωποι νομίζουν, πως το να έχουν περισσότερα πράγματα κάποιας αξίας, θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους…

Σε σχετικό τους άρθρο οι Jason Marsh και Robb willer καταλήγουν πως η ευτυχία δεν εξαρτάται από την αφθονία των όσων έχουμε αλλά από την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε γι αυτά που έχουμε.

Ασκώντας κανείς καθημερινά τον εαυτό του να νιώθει ευγνωμοσύνη για τα απλά πράγματα που έχει και απολαμβάνει στη ζωή του, δυναμώνει τις αντίστοιχες νευρικές οδούς στον εγκέφαλό του (όπως μας εξηγεί η "νευροπλαστικότητα"), πράγμα που τον κάνει να νιώθει όλο και περισσότερο αυτό το συναίσθημα, βοηθώντας έτσι την υγεία του. Γιατί όπως και σε πρόσφατο άρθρο του Ινστιτούτου Heartmath αναφέρεται αυτά τα θετικά συναισθήματα αυξάνουν την έκκριση από τα επινεφρίδια της ορμόνης DHEA (διϋδροεπιανδροστερόνη) που θεωρείται από πολλούς ελιξήριο ζωής, και ενισχύουν το ανοσοποιητικο σύστημα. 
Ασκηθείτε λοιπόν, στο να νιώθετε ευγνωμοσύνη πιο συχνά στη ζωή σας...  

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.