Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (46)

Δίαιτες, λεπτίνη και παχυσαρκία

Η λεπτίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται στο λίπος μας και δίνει στον εγκέφαλο το σήμα πως φάγαμε αρκετά και ότι είμαστε χορτάτοι, ενώ συγχρόνως βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιήσει το λίπος σαν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
Όταν η λειτουργία αυτής της ορμόνης είναι σωστή, βοηθάει πολύ στο κοντρολάρισμα της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα, πράγμα που βοηθάει στη διατήρηση του σωστού βάρους και την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
Το κακό είναι πως τα στρες της ζωής και η ακατάλληλη διατροφή μας, πλούσια σε υδρογονάνθρακες και επεξεργασμένες τροφές κάνει τον οργανισμό να αναπτύσσει αντίσταση στη δράση της λεπτίνης, (όπως συμβαίνει και με την ινσουλίνη) και να μην αντιδρά σωστά στα σήματα που αυτή του στέλνει. Η αντίσταση αυτή στην λεπτίνη οδηγεί σε παχυσαρκία, η οποία συνοδεύεται και από σακχαρώδη διαβήτη, μια που η αντίσταση και στις δύο αυτές ορμόνες, λεπτίνη και ινσουλίνη, οφείλεται στα ίδια αίτια.

Η μάστιγα λοιπόν αυτή της εποχής μας, παχυσαρκία και διαβήτης, έχουν τη βάση τους στην μη σωστή διαχείριση των στρες της ζωής και τη λανθασμένη διατροφή μας. Τα στρες, όπως πολλές φορές έχουμε πει, δημιουργούν συνθήκες φλεγμονής στον οργανισμό, οι οποίες εκτός όλων των άλλων, εμποδίζουν και τη λεπτίνη να δράσει σωστά.

Η σωστή λοιπόν αντιμετώπιση του στρες με τους έξι κανόνες της μεθόδου Έψιλον, στην οποία τόσο συχνά αναφέρομαι σε αυτή την ιστοσελίδα, οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας τροφής που καταναλώνουμε, γιατί μεταξύ των άλλων, βελτιώνει την αντίσταση του οργανισμού στη λεπτίνη, και διευκολύνει την απώλεια βάρους χωρίς δίαιτες εξαντλητικές, οι οποίες λόγω του στρες που προσθέτουν κατά τη διάρκειά τους, οδηγούν σε μεγαλύτερη ακόμη παχυσαρκία μόλις σταματήσουν, πράγμα που όλοι όσοι κάνουν κάποια δίαιτα γνωρίζουν καλά.

Μάθετε να αντιμετωπίζετε σωστά τα στρες. Θέλει αποφασιστικότητα και επιμονή η αλλαγή αυτή στάσης ζωής, θα σας αποζημιώσει όμως με καλύτερη εμφάνιση και υγεία, και πολύ πιο ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή, παρά τις όποιες αντιξοότητες αντιμετωπίζει ο καθένας.

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.