Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Υγιεινή διατροφή (43)

Κανέλα  κανελίτσα μου...                         

Για τα οφέλη της κανέλας στην υγεία του οργανισμού μας σας έχω μιλήσει παλαιότερα. Ιδιαίτερα όταν αυτή συνδυάζεται με μέλι. Τις αντίστοιχες αναρτήσεις μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ, εδώ και εδώ.

Η συμβολή της διατροφής  όμως στην υγεία ερευνάται όλο και περισσότερο στην εποχή μας, γιατί έχει αρχίσει να γίνεται επιτέλους παραδεκτό πως ο οργανισμός είναι ένα ενεργειακό σύνολο στενά συνδεδεμένο με τη φύση από την οποία προήλθε και με την οποία έρχεται σε άμεση επαφή μέσω της διατροφής του.
Πολλές είναι οι έρευνες που μελετούν τις δράσεις που έχουν επάνω στον οργανισμό τα διάφορα συστατικά των τροφών, μπαχαρικών και αρωματικών φυτών. Η κανέλα είναι ένα από τα μπαχαρικά που έχουν αρκετά μελετηθεί. Νέα έρευνα όμως που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο (December 9, Nutrition), της αποδίδει και καινούργιες δράσεις.

Ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, διαπίστωσαν πως η κανέλα, σε δόση περίπου ½ κουτ. γλυκού την ημέρα, μαζί με μία προσεγμένη δίαιτα (άφθονα λαχανικά, φρούτα και μειωμένα λιπαρά) και μέτρια άσκηση βοηθάει την βελτίωση της λιπώδους διήθησης του ήπατος όταν αυτή δεν οφείλεται σε κατάχρηση αλκοόλ. Η λιπώδης διήθηση του ήπατος συνδυάζεται με την γνωστή αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί σε διαβήτη και αρτηριοσκλήρυνση.

Η έρευνα είναι μικρή και χρειάζονται και άλλες επαναληπτικές έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ωστόσο τίποτα δεν χάνει κανείς να περιλάβει το  μυρωδάτο αυτό μπαχαρικό στη διατροφή του, και μάλιστα όσο πιο συχνά γίνεται.
Ένας ακόμη γευστικότατος τρόπος να το χρησιμοποιήσετε εκτός από τον συνδυασμό του με το μέλι, είναι  να πασπαλίσετε με ½ κουτ.γλυκού κανέλα, ένα μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες. Το επιδόρπιο αυτό (ή σνακ, ανάλογα με τις ορέξεις) συνδυάζει τις εκπληκτικές ιδιότητες του μήλου με αυτές της κανέλας και βοηθάει την υγεία. Δοκιμάστε το.

Με αγάπη

Πηγή:  Nutrition Research 2013  http://bit.ly/1cPxuEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.