Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Υγιεινή διατροφή/λίπη (3)

ΤΑ  ΛΑΔΙΑ  ΚΑΙ  Η  ΣΗΜΑΣΙΑ  ΤΟΥΣ  ΣΤΗ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ  ΜΑΣ  (1)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Άλλη μια φορά για τα λίπη και τα λάδια που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας αποφάσισα να σας μιλήσω. Ο λόγος είναι πως ο ρόλος που παίζουν στην υγεία μας είναι πολύ σημαντικός. Την προηγούμενη ανάλογη κουβέντα μας, με τις βασικές πληροφορίες, μπορείτε να ξαναδιαβάσετε, όσοι το επιθυμείτε, εδώ (http://lenahealth.blogspot.com/search/label/%CE%A5%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE%20%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE?updated-max=2010-05-11T08%3A59%3A00%2B03%3A00&max-results=20).  
Με τη σημερινή κουβέντα μας, θέλω να προσθέσω μερικές ακόμη πληροφορίες σε αυτό το θέμα, που θα σας βοηθήσουν να διαλέγετε σωστότερα τις τροφές που καταναλώνετε, για να έχετε καλύτερη υγεία. Γιατί υπάρχουν ξέρετε πολλές λανθασμένες απόψεις που μεταφέρονται από τον έναν στον άλλον και καταλήγουν να θεωρούνται γενικά σωστές, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η χρησιμοποίηση διαφόρων άλλων φυτικών λαδιών, εκτός από το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα των τροφών. Τακτική που από πολλούς θεωρείται σωστή, ενώ δεν είναι.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο βασικός κανόνας, όπως έχουμε ξαναπεί, για την σωστή κατανάλωση λιπών στη διατροφή μας είναι η καλή αναλογία  των βασικών λιπαρών οξέων [λινολεϊκό (ω6)  και άλφα-λινολεϊκό οξύ (ω3)]. Η αναλογία αυτή πρέπει να είναι όπως έχουμε ξαναπεί 2:1 το πολύ.
Ο λόγος είναι πως οι δύο αυτές ομάδες λιπαρών οξέων (ω3, ω6) χρησιμοποιούν τα ίδια ένζυμα  και μεταφορικά συστήματα, προκειμένου να παράγουν διάφορα συστατικά για τον οργανισμό. Όταν υπάρχουν περισσότερα ω6 λιπαρά οξέα, παράγονται περισσότεροι φλεγμονώδεις παράγοντες στο σώμα και μένουν λιγότερα ένζυμα για τα ω3 λιπαρά οξέα για να τα χρησιμοποιήσουν εκείνα, προκειμένου να παίξουν καλά το ρόλο τους στον οργανισμό που είναι να παράγουν αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Και αυτό που είναι ακόμη χειρότερο είναι πως μεγάλες ποσότητες ω6 λιπαρών οξέων μπορούν ακόμη και να αντικαταστήσουν και να μειώσουν τα υπάρχοντα ω3 λιπαρά οξέα στο σώμα, όχι μόνον να τους αναστείλουν με τον πιο πάνω τρόπο τη λειτουργία.
Με άλλα λόγια, ενώ τα ω6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, γιατί η φλεγμονή που αυτά προάγουν, είναι απαραίτητη αντίδραση του οργανισμού στο στρες, όταν αυτά ξεπεράσουν ένα όριο, τότε εμποδίζουν τη δράση και ελαττώνουν την ποσότητα των ω3 λιπαρών οξέων που είναι και αυτά εξ ίσου, ίσως και περισσότερο, απαραίτητα, γιατί  ομαλοποιούν και πάλι τη λειτουργία του.
Αυτό σημαίνει πως αν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε ω3 λιπαρά οξέα και μαγειρεύετε κατά προτίμηση με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο, τότε ενισχύετε τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα σας, που οδηγούν σε αρτηριοσκλήρυνση ακόμη και καρκίνο, αν και μπορεί να πιστεύετε πως τρέφεστε υγιεινά.
Θα συνεχίσουμε σύντομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.