Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (15)

Εποχή της τριανταφυλλιάς φίλες και φίλοι μου.
Άγρια κα ήμερα τριαντάφυλλα ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά του κήπου και της μάντρας μου, αυτή την εποχή. Έχω βάλει πολλές ποικιλίες, 21 για την ακρίβεια.  Ελάχιστες από αυτές είναι όμως αγορασμένες. Οι πιο πολλές είναι μεγαλωμένες από κοτσάνια κομμένα τον χειμώνα από άλλες τριανταφυλλιές. Έχουμε ξαναπεί την μέθοδο:
Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς
Κόβουμε το κοτσάνι κοντά σε ένα μάτι, το βουτάμε σε νερό, στην συνέχεια σε ορμόνη ριζοβολίας για ξυλώδεις βλαστούς (θα τη βρείτε σε όλα τα καταστήματα που πουλούν φυτοφάρμακα) και μετά αφού ανοίξουμε με το δάχτυλό μας ή με ένα ξυλάκι μία τρύπα στο χώμα μιας μικρής γλάστρας, το φυτεύουμε εκεί,  ή κατ’ ευθείαν στον χώμα του κήπου. Επειδή δεν πιάνουν πάντα όλα, καλό είναι να βάλετε 2-3 κοτσάνια σε κάθε θέση ή γλάστρα, ώστε να κρατήσετε στη συνέχεια αυτό που θα πετάξει φύλλα την άνοιξη.
Δεν ξέρω αν είναι τρέλα ή όχι, αλλά σας συμβουλεύω να τα ευχαριστήσετε τα μικρά αυτά κοτσάνια όταν τα δείτε να βγάζουν τα πρώτα τους φυλλαράκια και να τους πείτε πως θα είσαστε πάντα εκεί δίπλα τους για να τα προστατεύετε και να τα περιποιείστε, ώστε να ζήσουν ευτυχισμένα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Μη με κοροϊδεύετε.
Σημασία δεν έχει βέβαια να λέτε λόγια. Σημασία έχει  να νιώθετε αυτά τα συναισθήματα. Και τέτοια θετικά συναισθήματα ομαλοποιούν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς μας, εναρμονίζοντας όλες μας τις ενέργειες, όπως σας έχω εξηγήσει στο βιβλίο μου, πράγμα που επηρεάζει τους γύρω μας. Και  είναι αποδεδειγμένο πως και τα φυτά αισθάνονται την αγάπη μας, όπως και τα ζώα. Πέρα από τη σωστή μεταχείριση (σωστό πότισμα και συνθήκες) τα φυτά χρειάζονται και αγάπη για να προοδεύσουν, όπως κάθε τι "ζωντανό" και τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί, δεν πιστεύω να αμφιβάλλετε γι αυτό.... Η αγάπη είναι η γενεσιουργός δύναμη της φύσης. Γι αυτό και είναι η βάση όλων των θρησκειών.
Εκτός από την αγάπη, έχουν γίνει πολλά πειράματα και με τη μουσική και έχει αποδειχθεί πως η ήρεμη κλασική μουσική, όπως αυτή του Μπαχ και του Μότσαρτ,  βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη και την  καλή κατάσταση των φυτών, θα το ξέρετε, ίσως, αυτό οι περισσότεροι.
Και για να κρατήσει πιο μεγάλο διάστημα η ανθοφορία της τριανταφυλλιάς, όπως και όλων των λουλουδιών άλλωστε, πρέπει να κόβουμε τα μαραμένα λουλούδια, όσο πιο συχνά μπορούμε, ώστε να μην χάνει τη δύναμή του το φυτό φτιάχνοντας σπόρο. Να έχετε πάντα λοιπόν ένα ψαλίδι του κήπου επάνω σας γι αυτή τη δουλειά, όταν κάνετε τη βόλτα σας στον κήπο, ή όταν βγαίνετε να απολαύσετε τα φυτά στη βεράντα  σας.
Με αγάπη

3 σχόλια:

Margo είπε...

Η τριανταφυλιά, ειδικά όταν μοσχοβολάει, είναι ο βασιλιάς των λουλουδιών για μένα. Αυτή η εποχή χορταίνουμε τα λουλούδια της:)

Να αφήσω και τις ευχές μου για την ονομαστική σου γιορτή Ελένη μου.. να είσαι υγιής, χαρούμενη και δημιουργική!

Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι

stella είπε...

ειναι υπεροχα ειδικα τα εκατονταφυλλα
θελουν ομως αργιλοχωμα και πηλο!!

Eleni Tsoukali είπε...

Νά είστε όλοι και όλες καλά. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.