Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (8)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πρόσφατή ιατρική έρευνα έδειξε πως τα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται όπως έχουμε ξαναπεί στις σαρδέλες, το σκουμπρί, τον σολομό, τη ρέγγα και τον μπακαλιάρο, μπορούν να προφυλάξουν άτομα που βρίσκονται στα πρόθυρα να εμφανίσουν κάποια ψύχωση, από το να εκδηλώσουν την νόσο.
Η διαφορά εμφάνισης της νόσου μεταξύ των ατόμων που πήραν για 12 εβδομάδες ω3 (σε κάψουλες) σε σχέση με αυτούς που πήραν εικονικό φάρμακο (πλασέμπο) ήταν σημαντική (22.6%).
Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε πριν ένα χρόνο στο περιοδικό Archives of General Psychiatry (Arch Gen Psychiatry. 2010;67:146-154), οι ερευνητές λένε, πως τα ω3 μπορούν, όπως φάνηκε στην έρευνα, να καθυστερήσουν ή και ίσως να αποτρέψουν εντελώς (αν παίρνονται συνέχεια) την εμφάνιση της σχιζοφρένειας και αυτό είναι ένα μεγάλο νέο, γιατί οι κάψουλες των ω3 περιέχουν ένα φυσικό συστατικό, κατά συνέπεια δεν βλάπτουν τα εγκεφαλικά κύτταρα όπως τα αντιψυχωτικά φάρμακα, ενώ αντίθετα ωφελούν εκτός από τον εγκέφαλο, γενικότερα την υγεία, γιατί είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθούν γενικότερα τις βλάβες που το στρες κάνει σε όλα τα κύτταρα.
Σημαντική ήταν επίσης η διαπίστωση πως τα οφέλη της λήψης ω3, συνεχίστηκαν και μετά την διακοπή χορήγησής τους, ενώ μία άλλη πρόσφατη εργασία έδειξε πως σχιζοφρενείς στην θεραπεία των οποίων προστέθηκαν ω3 λιπαρά οξέα, μείωσαν την απαιτούμενη δόση των αντιψυχωτικών φαρμάκων που έπαιρναν.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να κρύβεται κάποια δυσλειτουργία στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων πίσω από την δημιουργία των ψυχώσεων. Ενώ από την άλλη, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως λαοί που καταναλώνουν πολλά ψάρια πλούσια σε ω3, έχουν μειωμένα ποσοστά εμφάνισης σχιζοφρένειας.
Και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως άτομα που ακούν φωνές ή νομίζουν πως παρακολουθούνται (άτομα δηλαδή που βρίσκονται στα πρόθυρα εκδήλωσης ψύχωσης), με τη λήψη ω3 να μπορούν να αποφύγουν την εξέλιξη της κατάστασής τους προς σχιζοφρένεια εκτός από το γενικότερο όφελος που τα ω3 θα προσφέρουν στην υγεία τους.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.