Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Υγιεινή διατροφή (10)

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ
Γεια σας φίλοι μου
Για τους κολοκυθόσπορους θα σας μιλήσω σήμερα. Οι σπόροι αυτοί, είναι ένα πολύ ωραίο σνακ, που σας προσφέρει πολλά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά με ελάχιστες θερμίδες και μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα σας.
Μπορείτε να τους φτιάξετε και μόνοι σας, αν πλύνετε καλά και στεγνώσετε επάνω σε χαρτί κουζίνας τους σπόρους μια κολοκύθας που πιθανόν κόψατε και χρησιμοποιήσατε για πίττες ή σούπες. Μπορείτε να τους αλατίσετε ελαφρά, ή να τους πασπαλίσετε και με λίγη πάπρικα, και να τους ψήσετε σε μέτριο φούρνο για πολύ λίγο, ώστε να στεγνώσουν καλά. Στη συνέχεια μπορείτε να τους φυλάξετε στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει καλά για πολύ καιρό.
Στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, θα βρείτε κολοκυθόσπορους ωμούς, καθαρισμένους και όχι αλατισμένους, όσοι από εσάς αποφεύγετε το αλάτι.
Οι σπόροι αυτοί είναι γεμάτοι πρωτεΐνες αλλά περιέχουν και τη σωστή δόση υδατανθράκων, ενώ 100 γραμμάριά τους παρέχουν σε όποιον τους καταναλώνει 10 περίπου γραμμάρια από τα πολύ υγιεινά ω3 λιπαρά οξέα.
Αποτελούν δηλαδή όπως καταλαβαίνετε ένα πολύ καλό πρόσθετο της διατροφής των αμιγώς χορτοφάγων.
Εκτός όμως από τα πιο πάνω οι σπόροι αυτοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α, και Ε. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού τέτοιο σπόροι, σας παρέχουν περίπου την μισή καθημερινή σας αναγκαία ποσότητα μαγνησίου, το ένα τρίτο της καθημερινής σας αναγκαίας ποσότητας σιδήρου, και πάνω από το μισό της καθημερινής σας αναγκαίας ποσότητας μαγγανίου.
Οι σπόροι αυτοί είναι επίσης πλούσιοι σε φυτοστερόλες. Οι ουσίες αυτές, όπως έχουμε ξαναπεί, που βρίσκονται γενικά στα φυτά, κατεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύουν από κάποιους καρκίνους, όταν καταναλώνονται τακτικά και μας απαλλάσσουν από παράσιτα του εντέρου.
Οι κολοκυθόσποροι περιέχουν επίσης ψευδάργυρο και υπάρχουν έρευνες που τους συνδέουν με βελτίωση της υπερτροφίας του προστάτη, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη η ποσότητα των σπόρων που πρέπει να καταναλώνεται για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα, ούτε και το συστατικό τους που ευθύνεται γι αυτό.
Ενισχύστε λοιπόν φίλοι και φίλες μου με κολοκυθόσπορους τις πράσινες σαλάτες σας, ή φάτε τους ανάμεσα στα γεύματά σας σαν σνακ. Θα κάνετε μεγάλο καλό στην υγεία σας.
Με αγάπη

           http://www.ehow.com/about_5109738_p...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.